Zsidók és sport – digitális kiállítás a zsinagógában, Balatonfüreden

Írta: Szombat - Rovat: Sport, Történelem

Megnyílt a „Zsidók és sport, Hajós Alfrédtól Petschauer Attilán át Gari Kaszparovig” című, magyarul és angolul beszélő új, állandó digitális kiállítás, ahol 120 zsidó származású sportolót, sportvezetőt, edzőt és sporttal foglalkozó kiválóságot mutatnak be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában.

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok

A megnyitóról a veol.hu/ hírportál tudósít.

Palkovics László, a Széchenyi István Egyetem kuratóriumi elnöke kifejtette, az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021-ben és 2022-ben 60 millió forinttal támogatta a kiállításokat. Bóka István polgármester hangsúlyozta, a kultúra és a sport olyan területek, melyekért igazán érdemes élni. Ezek mozgatják meg az emberek szívét, nem véletlen, hogy a város kiemelten kezeli a kulturális és sportfejlesztéseket.

Olti Ferenc, Yaacov Hadas-Handelsman Izrael és Trine Skymoen, Norvégia magyarországi nagykövete, valamint Palkovics László és Bóka István a kiállítás megnyitóján Fotós: balatonfüred.hu/Martinovics Tibor

– Számunkra is nagyon fontos, hogy Norvégia hozzájárulhatott e csodálatos épület felújításához, ahol bemutatják a zsidóság örökségét, kultúráját, közölte Trine Skymoen, Norvégia magyarországi nagykövete. Yaacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete kiemelte, Magyarország mindig sporthatalom volt, ma is az, melyhez a zsidók – miként a tudományhoz és más területekhez is – nagyon sokat hozzátettek. Őket, eredményeiket nagyon fontos bemutatni, mondta.

Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke kiemelte, a technikának köszönhetően a tárlat a világon bárhol megtekinthető, érdeklődnek iránta Kínából is. A sportot bemutató kiállítás 20 millió forintba került, tartalomfejlesztésre eddig 100 milliót költöttek. Az új tartalomfejlesztéssel most már több mint 400 világhírű tudós, művész és sportember élete ismerhető meg a balatonfüredi kiállításokon. Néhány név a tárlatból: Polgár Judit, Székely Éva, Vitray Tamás, Hajós Alfréd, Petschauer Attila. A kiállításokon a tudósokat bemutató rész a magyar és az angol mellett héberül is látható.

veol.hu

[popup][/popup]