Stílszerűen: Csendőregyenruhában avattak Horthy emléktáblát Szegeden

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Holokauszt, Történelem

A Holokauszt80 elnevezésű évfordulós programsorozattal egy időben , „Kiss-Rigó László püspök engedélyével és támogatásával” június 15-én felavatták a zsidótörvényeket aláíró Horthy Miklós kormányzó domborműves emléktábláját a Rókusi templom kertjében egy másik antiszemita politikus, Teleki Pál egykori miniszterelnök szobra közelében.

Kép forrása: Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület fb oldala

Az avatásról a szeged.hu portál számol be:

Az avatás és szentelés meglehetősen nagy csendben történt, a médiát nem hívták meg, nem tájékoztatták az eseményről. Azóta viszont több bejegyzés is feltűnt a Facebookon, ami alapján képet alkothatunk a szinte titokban, vagy legalábbis szűk körben megtartott rendezvényről.

A legautentikusabb forrás maga a Csendőr Bajtársi Egyesület, maelynek fb oldalán az alábbiak olvashatók:

A Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés Vármegyei Törzskapitánysága meghívta a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesületet Vitéz Nagybányi Horthy Miklós kormányzó úr születésének 156. évfordulójára megtartott rendezvényre. A megemlékezés helyszíne a szegedi Szent Rókus-templom és templomkert volt. A rendezvény 2024. június 15-én 9 óra 30 perckor kezdődött. 

A Vitézi Rend Csongrád-Csanád vármegyei törzskapitányság saját költségén egy Horthy emlékhelyet avatott fel! Hosszas harc és egyeztetés után Kiss-Rigó László püspök engedélyével és támogatásával. 

A Szeged-Rókusi nagytemplom kertjében (Szeged belvárosában) felavathattuk Túri-Török Tibor szobrászművész Horthy domborművét. A megemlékezésen lehetőségünk nyílt az emlékezés koszorúját elhelyezni a Kormányzót mintázó domborműnél” – írta a Facebookon a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesületet.

 

[popup][/popup]