„ Sokkal jobb elkerülni a harcot”

Írta: Veszprémy László Bernát - Rovat: Izrael, Sport, Történelem

 – Interjú Eyal Yanilovval, a Krav Maga Global nagymesterével.

Eyal Yanilov (Forrás: blackbeltmag.com)

Kevéssé ismert tény, hogy az egyetlen izraeli küzdősportot egy magyar zsidó alkotta meg. Mi a Krav Maga lényege, és milyen elveket képvisel? Hogyan védekezhetünk fenyegetések, vagy erőszakos támadások ellen? Eyal Yanilovval, a Krav Maga Global nagymesterével és vezetőjével beszélgettünk, aki Magyarországon egy héten át emelt szintű edzőtábort tartott.

Ha egyszerűen össze kellene foglalnia a Krav Maga lényegét, hogyan tenné meg? Továbbá miben tér el a Krav Maga más küzdősportoktól?

A Krav Maga [héberül: „közelharc”] egy logikus és integrált önvédelmi, küzdelmi és harmadik fél védelmét szolgáló rendszer. A Krav Maga szellemileg, módszertanilag, taktikailag és fizikailag is felkészít erőszakos támadások kezelésére – amennyiben nincs lehetőség annak elkerülésére, vagy a mérséklésére. Ez a lényege. A legtöbb küzdősport manapság a sportról szól. Vannak szabályaik, amelyek nem éppen a valóságra épülnek. Egy bokszoló például lehet a legjobb az ütésekben, de a valóságban lehet, hogy nem követik majd a szabályokat. Butaság lenne ököllel támadni egy bokszolóra, úgyhogy lehet, hogy valaki majd székkel ront neki. Más küzdősportok ráadásul arra sem tanítanak meg, hogy megvédj egy harmadik felet, mint egy családtagot, vagy egy barátnőt.  A Krav Maga ráadásul egy széles rendszer. Míg mondjuk a vívók a tőrökre koncentrálnak, addig mi széles skálából merítünk. Arra is biztatjuk az embereket, hogy tanuljanak meg például lőni. Ugyanis megtanulhatják elvenni a fenyegető személy pisztolyát, de mire mennek vele, ha nem tudják használni, vagy ellenőrizni, hogy helyén maradt-e a tár?

Hányan tanulnak Krav Magát ma a világon, illetve mennyire népszerű zsidó és nem-zsidó körökben – ideértve olyan országokat, ahol sztereotípiák élnek a zsidókról, például Magyarországot, Lengyelországot, Ukrajnát?

Az első kérésre nem tudok felelni, hiszen nem csak mi oktatjuk a Krav Magát, noha mi vagyunk a legnagyobbak: 60 országban vagyunk jelen 2000 oktatóval. Ám vannak más szervezetek is, amelyeket egyébként mind korábbi tanítványaim vezetnek. Ez egy természetes dolog minden üzletben: a cipészinas is egy nap megnyitja a saját üzletét. Izraelben a hadseregben kötelező a Krav Maga. Azt szoktuk mondani, hogy a jó Krav Magáért külföldre kell menni, majd onnan visszahozni Izraelbe. A fenti országokban nagyon erősek vagyunk, Ukrajnában jelenleg zajlik az építkezés. Persze a Krav Maga önmagában is hozzájárul, hogy pozitív kép épüljön Izraelről.

Mi késztette arra, hogy folytassa a Krav Maga alapító Lichtenfeld Imre örökségét?

A ’80-as években lettem Imi személyes asszisztense, ’84-85-ben kezdem felépíteni a Krav Magát, mint rendszert. ’87-88 között alakítottam ki a tananyagot. Olyan részeket adtam hozzá, amelyek korábban nem voltak benne, például a késes fenyegetések elleni védekezések, vagy a túszejtésre adott válaszok. Imi már maga is kifejlesztett olyan technikákat, amelyek hasznosak voltak a katonaság és a rendőrség számára, de ez csak a kezdet volt, hozzá kellett igazítani azt a huszadik század végének világhoz. Máig rendszeresen újraértékeljük a tananyagot, beépítjük a visszajelzéseket, és fejlesztjük azt.

Sokat beszélnek a Krav Maga etikájáról. Ez mit takar?

Mikor edzünk, azt akarjuk, hogy jó viszony létezett a tanulók között: támogassák, segítsék egymást, és a legjobbat hozzák ki a másikból. Célunk az integritás, az egymás iránti tisztelet fejlesztése. Arra neveljük az embereket, hogy védjenek meg másokat, hogy ne legyenek agresszívek, hogy elfogadják a különbségeket, hogy igyekezzenek elkerülni, megelőzni, vagy mérsékelni a konfliktusokat.

Lendületben (Forrás: Krav Maga Global – USA)

A legtöbb olvasó valószínűleg nehezen képzeli el azt a küzdősportot, ahol az agresszió ellen nevelik az embereket.

Fontos, hogy ne értsenek félre: mikor harcolunk, olyannak kell lenni, mint az oroszlán. Nem foglalkozunk azzal, mi van, ha megsérülünk, vagy kárt okozunk: a cél az, hogy kárt okozzunk! Addig küzdünk, amíg a támadó nem tudja folytatni a támadást. Ehhez természetesen agresszív tettek kellenek. Amikor arról beszélek, ne legyél agresszív, a következőt értem alatta: a Krav Magában megtanítunk kezelni veszélyes helyzeteket, ami magabiztosságot ad. Ha pedig már magabiztos vagy, akkor nem fogsz megijedni ilyen-olyan dolgoktól: például ha „beszólnak” az utcán, vagy lökdösődnek, akkor nem szólsz vissza, és nem kezdeményezel verekedést. Azt fogod mondani: „Minek üssek vissza, mire jó ez?” Arra is tanítjuk az embereket, hogy ha lehet, akkor fussanak el. Sokkal jobb elkerülni a harcot, még akkor is, ha amúgy jól verekszel.

Egyik Krav Maga edzőm szavajárása volt, hogy „akkor nyertél, ha rendben hazaértél és becsuktad magad mögött az ajtót”.

Így van, de ezt nem csak mondjuk, hanem meg is tanítunk rá. Az elmenekülésnek is van technikája, amit el kell sajátítani. Meg kell tanulni az ellentámadást, utána pedig az elfutást, egészen az ajtóig. Mi erre megtanítunk.

Mire gondol, amikor a konfliktus mérsékléséről, avagy leépítéséről beszél?

Az erőszakosság, a veszély mérséklésére gondolok. Ha valaki lökdösődik, mert megnézted a barátnőjét, vagy elvetted a parkolóhelyét, akkor nyugodt testtartást veszel fel: egy bizonyos módon tartod például a kezeidet, megfelelő hangot használsz. Ezek a dolgok nagy hatással vannak a harcot vagy menekülőösztönt bekapcsoló érzelmekre. El kell mondanod ilyenkor, hogy semmi rosszat nem akarsz, azaz megnyugtatod a másikat. Ha sikerül, akkor jó; ha nem, akkor pedig legalább tudod, mit kell tenni.

Nagyon alázatosan mondja el mindezt.

Imi mindig mondta, hogy legyünk alázatosak, és ennek praktikus előnye is van. Ugyanis kétfajta támadó létezik: az egyik valamilyen előnyt vagy javat akar szerezni – pénzt, túszt, szexet –, míg a másik domináns mivoltát akarja fitogtatni. Az utóbbi megelégszik azzal, ha alázatos viselkedést tanúsítasz: ő így is megmutathatta, hogy ő a domináns. Ha azt mondod neki, hogy „oké-oké, te vagy az erősebb”, akkor ezzel elkerülhető volt a verekedés.

Említette az erőszakolókat. Erre tekintettel léteznek külön Krav Maga órák hölgyeknek?

A nőket általában olyan irányba kondicionálják, hogy legyenek gyöngédek, törékenyek, és inkább viszik őket balettezni, mint küzdősportolni. Ez az utóbbi időben talán már változott, de a nőiességet máig összekötik a törékenységgel és a gyengeséggel. Pedig a természetben a nőstény állat vadul és erőszakosan védi meg a gyermekeit a betolakodóktól. A lányokat is nevelni kell az önvédelemre. Ahogy a férfiaknak, úgy nekik is önbizalmat ad a Krav Maga, és emellett védekezési módokat a szexuális zaklatás, a rendszeres, fenyegető követés [stalking], vagy a szexuális erőszak ellen. Megmutatjuk, hogy legyen helyes tartásuk, ami nem sugallja azt, hogy könnyű prédát jelentenek, illetve javítjuk az erőnlétüket is az önvédelmi technikák mellett. Jó „csomag” ez így, főleg olyan emberek számára, akiket arra neveltek, hogy ne védekezzenek. A nők sajnos sokkal könnyebben válnak áldozattá, mint a férfiak.

Erre egyesek manapság azt mondanák, hogy az „áldozat okolása”.

Nem vádoljuk az áldozatot, egyszerűen praktikusak vagyunk. Ha fiatal nő vagy, mellé kellőképpen vonzó, gyenge, esetleg ékszer is van rajtad, és egy veszélyes környéken mész haza este, ittasan, akkor sokkal sebezhetőbb vagy. Gondolkozzunk a támadó fejével: kit támadnál meg ilyenkor, a nőt, vagy egy erős férfit? Ahhoz hasonlíthatnám, hogy én sem mászok be a vízilovak ketrecébe – amelyek egyébként évente a legtöbb embert ölik meg Afrikában –, vagy én sem indulok el a pirosban. Meg kell mutatni a nőknek, hogy egyes viselkedési formáknak vannak előnyei, másoknak pedig hátrányai.

Munka közben (Forrás: SGS Krav maga)

Látszólag nő a terrortámadások száma Európában. Mi lehet ennek az oka, és Ön szerint számíthatunk még többre a jövőben?

Igen, valószínűleg még több lesz. Hogy miért? Sok bevándorló és menekült érkezik Európába, akiket vezetőik manipulálnak az Európában való káoszteremtés céljából, agresszív, pusztító gondolatokat ültetve az emberek fejébe. Őket eddigi is figyelték a hatóságok, és a jövőben még szorosabban kell figyelni őket, nemzetközi szinten.

Mit tanácsol a támadások kivédésére? Lehet egyáltalán egyéni szinten védekezni ezekkel szemben?

Ez természetesen a támadás módszerétől függ. Sokszor támadnak késekkel: ilyenkor az a kérdés, mennyire vagy képzett a késharcban. A legjobb döntés elfutni; esetleg megvédeni magadat; végül pedig megvédeni másokat. Van, hogy egy, van, hogy két késsel támadnak, és van, hogy odaerősítik a kést a kezükhöz, hogy ne eshessen ki, vagy lehessen elvenni. Ezek mind olyan dolgok, amikre felkészítjük az embereket Krav Magán. Ha a támadó egy úgynevezett „aktív lövöldöző”, akkor mindegy, hogy mi a célja – őrült, bűnöző, vagy iszlámista –, arra tanítjuk az embereket, hogy meneküljenek el, rejtőzzenek el, és barikádozzák el magukat. A tapasztalat szerint utóbbi nagyon jól működik. A lövöldözőt meg is lehet támadni, hiszen az ilyen embernek csőlátása van, és csak egy irányba koncentrál. Egy bizonyos szögből meg lehet rohanni, le lehet ütni, vagy el lehet venni a fegyverét – ez utóbbi igen bonyolult technika. Manapság a járművel való támadások is gyakoriak. Ilyenkor létezik a támadásnak egy bizonyos csatornája, amelytől távol kell maradnod, hiszen a támadó nem külön téged akar elérni, hanem egy bizonyos tömeget, és ezért nem fog üldözőbe venni. Rengeteg múlik azon, hogy időben észleljük a támadást. Ha nem tudsz kitérni a jármű elől, arra is van megoldás: vannak technikák a motorháztetőn való oldalsó átgurulásra. Természetesen ennek vannak határai, és így is megsérülhetsz. Ezt is szoktuk gyakorolni, mégpedig régi autókkal, és a földre fektetett matracokkal. Az autó persze lassabban megy, és ügyelünk rá, hogy senki se sérüljön meg.

Milyen hatása lehet a jelenlegi európai biztonsági helyzetnek a zsidó életre?

A támadások egy része természetesen mindig a zsidókat érinti, de nem kizárólag. Úgy gondolom, a jövőben is így lesz, azaz nem csak zsidó célpontokat fognak támadni. Mi is igyekszünk edzőinkkel segíteni a helyi közösségeknek, tréningeket tartva. Természetesen ez nem a mi dolgunk lenne, hiszen ha például belga zsidó vagy, akkor okkal várhatnád el, hogy a belga állam megvédjen téged. Hogy ellenpéldával éljek, nem szokás keresztény önvédelmi csoportokról hallani, akik keresztény templomokat védenének. Az a jó, ha az állam védi meg a zsidóságot.

Az érdeklődők a Krav Maga Global hazai edzéseiről ezen a linken tudnak tájékozódni: www.krav-maga.hu

 

Címkék:Eyal Yanilov, Krav Maga

[popup][/popup]