Közelharc

Írta: Kordován Csaba, Szikra Csaba - Rovat: Kultúra-Művészetek

Ez a krav maga jelentése. Alapítója egy magyar zsidó, Lichtenfeld Imre, hebraizált nevén Imi Lichtenfeld. Az önvédelemben, tudhatjuk meg az alábbiakban, a pszichés felkészítés kiemelkedően fontos.

Lichtenfeld 1910-ben született Budapesten, majd még gyerekként családjával Pozsonyba került. Felnőve intenzíven sportolt (bokszolt, birkózott, tornázott) s tanult, hogy idővel értelmiségi pályára lépjen. Ám közbeszólt a történelem, származása miatt nem folytathatta tanulmányait, majd nem is sportolhatott hivatalosan, hiába voltak kiválóak az addigi, csehszlovák színekben elért eredményei. Kereskedő lett és aktívan részt vett a helyi zsidó közéletben, például a zsidó színtársulat mozgástanára és színésze is volt.

Lichtenfeld Imre idős korában

Lichtenfeld Imre idős korában

A harmincas évek végétől egyre gyakoribbak lettek a zsidókat érő atrocitások, a közösség fiatal, sportos tagjai pedig rákényszerültek, hogy megvédjék magukat és családjukat a náciktól. Imi lett az önvédelmi csoport nem hivatalos vezetője és oktatója egészen 1940-ig, amikor kivándorolt Palesztinába. A hosszú, viszontagságos hajóút alatt életeket mentett, súlyosan megbetegedett, fél fülére majdnem megsüketült, de végül partot ért a mai Izrael területén.

A háború alatt a brit hadseregben harcolt, a Cseh Légió tagja volt, majd a függetlenségi küzdelmek során részt vett a Hagana és a Palmach alapításában. Eredményeit mindig is elismerték Izraelben, jó barátja volt többek között Simon Peresz és Jichak Rabin is. Az új állam hadseregének testnevelési és közelharc parancsnoka lett, ahol bevezette az általa fejlesztett közelharc-rendszert, melynek a talán nem túl fantáziadús, de kétségtelenül találó krav maga nevet adta. Nyugdíjazása után civileknek, majd néhány évtizeddel később, már idős korában, gyermekeknek is tanítani kezdte a krav magát, természetesen a célcsoport igényeihez igazítva.

06 krav

Krav maga edzés a Bálint Házban Szikra Csabával

A krav maga nem látványos rendszer, sokkal inkább egyszerű és célratörő, elsősorban a természetes reakciókat veszi alapul, ezért könnyen tanulható, felesleges sallangoktól mentes. A rendszer szépsége az állandó változatosság, éles helyzetben hatékonyan használható, és sok esetben szabadon variálható technikákból épül fel. Elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok azonnali, megfelelő kezelésére. Kiválóan alkalmas több támadó elleni küzdelemre, késes, botos, és más fegyveres támadások elleni védekezésre, valamint a kondíció szórakoztató javítására. Elsajátításával ki tudunk fejleszteni magunkban egy olyan éber állapotot, ami sok veszélyes szituációt segít elkerülni akár az utcán, akár szórakozóhelyen, vagy máshol kerülnénk ilyenbe, mert a pszichés felkészítés kiemelkedően fontos szerepet tölt be a krav magában.

Tinik és gyerekek számára kifejlesztett változata a KravTeen és a KravKids. A résztvevők játékos formában tanulják meg az önvédelmet szolgáló technikai megoldásokat, miközben kiváló lelki és fizikai erőnlétet szereznek, a lehető legkevesebb agresszió alkalmazásával.

Budapesten két helyen lehet „kóser” krav magát tanulni a zsidó közösségen belül: a Maccabi felnőtt edzéseket kínál a Scheiber Sándor iskolában, a Krav Maga Global pedig felnőtt, gyermek és tini csoportokat tanít a Bálint Házban és a Benjámin Óvodában.

 

Címkék:2013-05

[popup][/popup]