Sanghaji menekültek és segítőjük

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Történelem

sanghai-crop

Képünkön egy Breslau (Wroclaw) városából 1940-ben Sanghajba menekült zsidó, Hilda Heppner ideiglenes úti okmánya látható. Menekülésében segítette őt Komor Pál, akiről fotókiállítás nyílt szerdán Sanghajban.

Komor Pál (1886-1973) az 1930-as évek végétől segítette a Sanghajba menekült európai zsidókat.

Komor maga is zsidó szülők gyerekeként látta meg a napvilágot. Nevét még nagyapja, Kohn Salamon magyarosította. Komor szülei 1896-ban költöztek Hong Kongba, ahol csatlakoztak a fiú nagybátyjának vállalkozásához. Két évvel később települtek át Sanghajba, a cég ottani kirendeltségéhez. 1915-ben Komor feleségül vette Adele Rogalskyt, egy Krím-félszigetről származó zsidó család lányát. 1924-ben feleségével és két gyerekével evangélikus hitre tért a sanghaji német templomban.

Komor Pál bőrgyári munkások között.

Komor Pál bőrgyári munkások között.

1917-től nem hivatalos magyarországi konzulként dolgozott a városban. 1938 és 1942 között több ezer, a nácizmus elől menekülni kényszerülő kelet- és közép-európai zsidón segített. Számukra a diplomata saját aláírásával ellátott személyi igazolványt állított ki, melyet a kínai hatóságok és a japán megszállók is elismertek, a háború után pedig ez az okmány tette lehetővé hazatérésüket. Kapcsolatait felhasználva Komor a menekülteket élelmiszerrel is segítette, nekik szállást és állást keresett. A diplomata 1938-ban Victor Sassoon brit állampolgárságú iraki zsidóval közösen felállította a Kínába bevándorló európaiak Nemzetközi Bizottságát, amit később Komor Bizottságként is emlegettek. A bizottság székhelye a Sassoon tulajdonában lévő szálloda, a Hotel Cathay lett, a mai Fairmont Peace Hotel, ahol a fotókiállítás is helyet kapott.

Komor Pál igazolványa

Komor Pál igazolványa

A szerdai megnyitón Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára Komor Pál történelmi és emberi nagyságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy mindig hű maradt elveihez és máig méltó példaképet jelent mások megsegítése miatt. Az eseményen jelen volt Komor Pál unokája, az Egyesült Államokban élő Valerie Komor is, aki úgy fogalmazott: nagyapja nagyon szerény ember volt, s ha élne, valószínűleg nem értené, miért ünneplik. Egyfajta nemzeteken felüli diplomata volt, “az emberiesség és kedvesség nagykövete” – fogalmazott az unoka.

Komor Pál nélkül Sanghaj nem az lenne, amit ma Sanghajnak ismerünk – mondta az MTI-nek Kuti László sanghaji főkonzul. Ahogy magyar részről Hudec László az építészeti szépség képviselője, úgy Komor Pál a lelki fejlődésé – fogalmazott. A főkonzul elmondta: a magyarországi Raul Wallenberg-évhez kapcsolódó kiállítás a főkonzulátus kezdeményezése, annak létrejöttében a külföldi országokkal való barátságért felelős sanghaji népi egyesület és a korábban a zsidó gettónak is helyet adó Hongkou kerület is segített. A kiállítás több tucat fotón, dokumentumon és levélen keresztül mutatja be Komor Pál munkásságát, amellyel kapcsolatosan műhelybeszélgetést is tartottak szerdán.

 

[popup][/popup]