Online megemlékezés a budapesti spanyol embermentőről – halálának 40-ik évfordulóján

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Halála után negyven évvel tartottak megemlékezést Buenos Airesben a helyi zsidó közösség és a spanyolországi zsidók képviselői az 1944-ben ötezer spanyol menlevelet kiadó Angel Sanz Briz spanyol diplomatáról.

Budapesti falfestmény Sanz Briz-ről 2016-ban

Ángel Sanz Briz, aki a Holokauszt idején Spanyolország budapesti követségén volt ügyvivő, mintegy 5.200 hamis igazolványt adott ki 1944 utolsó hét hónapjában.

Eredetileg arra kapott engedélyt a magyar hatóságoktól, hogy kétszáz spanyol eredetű zsidó számára adjon ki útlevelet, ő azonban ezt először kétszáz családnak biztosította, majd saját elhatározásból további dokumentumokat gyártott és adott ki az üldözött zsidóknak. Sanz Brizt a Jad Vasem 1966-ban nyilvánította a Népek Igazának.

40 évvel halála után Buenos Airesben tartottak róla megemlékezést csütörtökön.

Az esemény házigazdája Isaac Sacca, Buenos Aires-i szefárd főrabbi, szervezője pedig a Menora, egy argentínai szefárd zsidó szervezet volt. A rendezvényt támogatta a Center Sefarad Israel in Spain, a DAIA (az argentin zsidó politikai ernyőszervezet), és a spanyolországi zsidó közösségek szövetsége (FCJE). A résztvevők között ott volt Sanz Briz leánya Angela, Eva Bohrer Holokauszt túlélő, valamint Javier Sandomingo, argentínai spanyol nagykövet.

Angela Sanz Briz az esemény után elmondta: „Apám budapesti tevékenységét tartotta élete legfontosabb és legértékesebb részének. Úgy tartotta, hogy tette a kötelességét, nem cselekedhetett másképpen. Élt a rendelkezésére álló eszközökkel. Nem számított elismerésre.”

Sanz Briz 1980-ban, 69 éves korában halt meg.

Címkék:1944, Ángel Sanz Briz, Budapest, embermentés, holokauszt

[popup][/popup]