Német-zsidó menekültek fiai az idei Nobel díjasok között

Írta: jég - Rovat: Technika - tudomány, Történelem

Az eddig kitüntetett friss Nobel-díjasok között kettő is van, akinek szülei a náci Németországból menekültek Amerikába.

Idén a fizikai Nobel-díjat három olyan tudósnak ítélték oda, akik a gravitációs hullámok felfedezése körül szereztek érdemeket. Barry Barish és Kip Thorne a California Institute of Technology tanárai, míg Rainer Weiss egy másik elit egyetem, a Massachusetts Institute of Technology professzora. Weiss apja a náci Németországból menekült Amerikába. Mikor értesült kitüntetéséről, Weiss úgy kommentálta a hírt, hogy a kitüntetés ezer ember munkájának szól.

Rainer Weiss

A gravitációs hullámok roppant gyenge repedések a tér/idő szövetében, amiket egy hajdani roppant kozmikus jelenség okozott. A három tudós által észlelt hullámok például két fekete lyuk ütközéséből származnak, ami tőlünk 1.3 milliárd fényév távolságra történt.

*

Az orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje a (szekuláris zsidó hátterű) Brandeis egyetemen tanító Michael Rosbach, akinek szülei úgy szintén a nácik elől menekültek Amerikába 1938-ban. Apja a Massachusetts állam-beli Brookline város Ohabei Shalom nevű reform zsinagógájának kántorként működött. A 74 éves tudós, aki 1974 óta dolgozik az egyetemen, a test napi ritmusát szabályozó mechanizmusok felfedezéséért kapta az elismerést, két tudóstársával együtt. Jeffrey Hall a University of Maine professzora, Michael Young pedig a New York-i Rockefeller University-n tanít.

Michael Rosbach

Hálás vagyok tudós kollégáimnak, amiért ilyen rendkívül kedvező körülményeket teremtettek, ahol a kutatókat nem béklyózza semmi, és ahol a diákokat is be tudjuk vonni a kutatásokba. Ez egy nagyon különleges, mondhatni egyedülálló intézmény – mondta a Brandeis egyetemről a nyugalmazott professzor.

Címkék:Nobel-díj, zsidó menekültek

[popup][/popup]