Jitzhak főparancsnok, 5. rész: Elhallgatott családtörténet

Írta: Schüttler Tamás - Rovat: Holokauszt, Irodalom, Történelem

Rózsi csirkegulyásából jól belaktam, s utána még egy púpozott tányér diós metéltet is megettem. – Ezt a tésztát szabad enni a húsos leves után? – kérdeztem Rózsit, aki jót kacagott a félelmemen.

Képünk illusztráció, nem a szerző családját ábrázolja (Forrás: erdelyikronika.net)

– Na úgy látom érik a vetés…De palacsintát például nem csinálhattam volna, mert én azt nem tudom tej nélkül kikeverni.

– Pedig a gulyás után Jolán nagymama gyakran csinál palacsintát, túrós palacsintát, de kakaóst is.

– Ő aztán egy igazi konyhaművész…Tőle lehetett tanulni, s lehet még ma is. Nagy szerencséd van, hogy egy ilyen művelt asszony a nagyanyád.

– S ő miért nem kóser…ő nem zsidó már? – kérdeztem őszinte csodálkozással.

– Dehogynem, de nem vallásos…soha nem is volt. Sokat mesélt a dédnagyapádról, a Bányai Jakabról, aki doktor is volt, meg komoly tanár, könyveket írt. Nekem mutatott Jolán néni újságokat, könyveket, amit az édesapja írt. Na és tudod mi a nagyon érdekes, hogy ennek a te dédnagyapádnak az apja, meg állítólag Pápán volt az ottani Citrom, a templomszolga, de nem ilyen semmire kellő, hanem tanult, művelt ember, könyvnyomdász, könyvárus.

Hosszan eltűnődtem, jól ismertem ezt a történetet, Jolán nagyanyám sokszor elmesélte. Sőt arról is mesélt, hogy azt a bizonyos ükapámat még Goldbergnek hívták. Azon kezdtem hirtelen gondolkodni, hogy valamikor régen vajon az egyik család miért maradt igazi zsidó, s miért nem a másik.

– Ő volt a Goldberg Iz…– hirtelen nem jutott eszembe a keresztneve – próbáltam kimondani az ükapám második nevét.

– Izidor – segített ki Rózsi. – Jolán néni mesélte, hogy ez az ükapád kétségbe volt esve, mikor a fiai közül vagy három is levágatta a szakállát, s nem rabbinak vagy tóratudósnak tanultak, hanem tanárnak, orvosnak, többek között a dédnagyapád, Jolán nagyanyád apja.

– És a Schüttler nagymama, a Rozika miért maradt kóser?

– Nem csak kóser maradt, hanem szigorúan tartotta a törvényt…azt tudod, hogy azért is vakult meg, mert nem volt elég jó neki a pesti Zsidó Kórház, a megromlott szemét otthon, Nagybajomban, az ebédlőasztalon kellett megoperálnia az egyik leghíresebb szemészprofesszornak, a Grósz Emilnek.

Ezért is szerettem Rózsit, mert ő itt Várdán sokkal többet elárult a családunkról, mint a szüleim. Apa is sokat mesélt, de inkább az állatokról, a juhokról, meg az Olaszországba szállított szép teheneikről, arról, hogy milyen jó lovaik voltak. Rozika nagymamáról, Ignác nagyapáról, soha. A testvéreiről is keveset, talán Gyuriról, a legkisebb testvéréről, meg a korán, valami járványos náthában meghalt húgairól, Bözsikéről és Mancikáról beszélt valamennyit. Például a legidősebb bátyjáról, Feri bácsiról, Rózsi első férjéről szinte semmit. De Mórról, Imréről és a többi idősebb fiútestvéréről is hallgatott. Gyuriról talán azért volt kénytelen mesélni, mert én kaptam emlékül a nevét. Emlékszem milyen bajban volt Apa, amikor rákérdeztem, „És mi lett Gyurival, hol van most?”. Apámnak ahhoz sem volt bátorsága, hogy a halálát legalább bevallja nekem. „Majd talán egyszer megjön… hazavárjuk!” – mondta, s gyorsan másról kezdett beszélni.

Közben Rózsi bement a házba, s jó ideig nem jött elő, ott maradtam egyedül, a gondolataimba merülten. Hogyan lehetne beszélni Smilu bátyjáról, hogyan lehetne megtudni, hogy kinek volt még megölt testvére a fiúk között, s ami a legfőbb, hogyan lehetne megtudni a szülei történetét. Egyre erősebb lett bennem a sejtés: Rózsinak is lehetettek testvérei, akiket megöltek, csak ahogy semmiről nem beszélnek otthon, úgy erről sem.

Egyszer csak fellibbent a konyhaajtóra a legyek ellen feltett tüllfüggöny, s megjelent Rózsi, kezében egy szakadozott könyvvel és néhány megsárgult fényképpel.

– Borzasztó vagy Te fiú, nézel a szemüvegeden át az emberre, nemcsak a szád kérdez, de a szemed is. Ahelyett, hogy a dolgom végezném, mesélnem kell neked.

Próbáltam kibetűzni az asztalra letett régi könyv címét..Olyan volt,mintha héber betűkkel írták volna, de magyar címe volt, s ahogy felütöttem a fedelét, láttam, hogy kevés héber írás és sok magyar szöveg van benne.

– Na ezt a könyvet Elvira nevű édesanyámtól örököltem…ez a Sulhan Aruh – a zsidó élet törvényeinek gyűjteménye. E szerint kell,..kellene…élni a jó zsidónak. Ha megmosod szépen a kezed, belelapozhatsz…elolvasni még nem kell, kicsi vagy hozzá.

Ezt utáltam a felnőttekben a legjobban… ha kicsi vagyok, akkor miért mutatják meg, rendszerint az ilyesmire figyeltem a legmohóbb érdeklődéssel. Belelapoztam a könyvbe. Épp a reggeli kézmosás szabályairól szóló részt kezdtem olvasni a megsárgult lapon. Valami olyasmit írtak, hogy reggel, amikor felébredünk, le kell öntenünk a kezünket egy edényből vízzel, mivel csak így szabad elkezdeni imádkozni. Mi ebben a vallás – kérdeztem magamban, hiszen én a reggeli pisilés után rögtön megmosom a kezem, igaz, hogy nem imádkozom. Olvastam volna tovább, de Rózsi egy újságlapot helyezett először a veranda viaszos vászonnal borított, igazán sohasem makulátlan asztalára, s arra kitette a három kihozott megsárgult képet.

– Ez a te Grósz dédnagyapád és Rozika nagyanyád kislánykorában, ez – s a második képre mutatott – Ignác nagyapád a másik, a Schüttler dédnagyapáddal. Mindenki kapedliben, kalapban van…nézd meg a Grósz Hermann dédnagyapa kaftánját, látod ő is pajeszt hord, s Ignác is. A harmadik kép…– s itt Rózsi hangja elakadt, az egyik nagybátyád, az igazi… Ő volt az én férjem, Laci apukája, Ő volt a Feri, Rozika nagymama legelső fia, apád bátyja.

Rózsi hosszan nézte a képeket, legtovább Feri képét. Jó ideig hallgatott. Éreztem, hogy most nem illene megszólalni, kérdezni. Megtanultam, hogy ilyenkor a csönd, a hallgatás a legjobb. Talán most kéne előjönni Smilú bátyjának, Jitzikének a történetével – gondoltam.

-Tegnap Teichner Smilu elmondta, hogy volt egy bátyja, aki a gázban meghalt.

Rózsi láthatóan meglepődött a szavaimon. Most ő hallgatott egy darabig, majd egy nehéz levegővétel után megszólalt.

– Tamáskám, majd egyszer mesélek erről. – láttam, hogy nehezére esik beszélni. – Lassan bejön a szombat és a vacsora még nincs kész, meg kell nézzem a kalácsaimat, le kell fürdenünk…

– De mikor mesélsz majd? – próbáltam visszaterelni az általam mondottak felé.

– Majd, most még inkább nem, gyerek vagy még, már az is sok, amit eddig összeszedtél. Nem tudom, hogy állok Anyádék elé.

1. rész

2. rész

3. rész

4. rész

támogatás
Pop up banner1

Címkék:családtagok, Felmenők, kóserság

[popup][/popup]