Izraeli diákok lengyel antiszemiták emlékművét fogják koszorúzni?

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Jan Grabowski professzor szerint az Izrael és Lengyelország között létrejött új megállapodás “újabb győzelem” azok számára, akik nem tudják elfogadni, hogy saját országuk részt vett a Holokauszt atrocitásaiban.

Jan Grabowski (Forrás: Wikidata)

A Lengyelországban végrehajtott népirtás egyik vezető történésze élesen elítélte az izraeli és a lengyel kormány közelmúltbeli megállapodását, amely három évig tartó kétoldalú vitát követően újra lehetővé teszi izraeli fiatalok számára a lengyelországi koncentrációs táborok és második világháborús helyszínek látogatását.

Egy lengyel zsidó hírportálnak hétfőn írt cikkében Jan Grabowski professzor, a náci megszállás alatti lengyel-zsidó kapcsolatok szakértője, aki a kanadai Ottawai Egyetemen tanít, a március 30-án született megállapodást “a Holokauszt tagadók újabb győzelmének” nevezte – értve ezalatt azokat, akik képtelenek megérteni, hogy saját nemzetük bizonyos mértékig részt vett a németek által tervezett és végrehajtott népirtásban”.

Grabowski aggodalmait a jeruzsálemi Jad Vasem, Izrael nemzeti holokauszt-emlékhelyének közleménye is visszhangozta. A Jad Vasem megjegyezte, aggódik amiatt, hogy ezek a látogatások nem fogják tükrözni a történelmi valóságot, mert Lengyelország ragaszkodik ahhoz az – immár törvényben is rögzített – fikcióhoz, miszerint a náci megszállók és a nem zsidó lengyelek között nem volt semmilyen együttműködés az ország hárommillió zsidólakosának kiirtásában. A közlemény leszögezte: “a Lengyelországba tett oktatási látogatások megújításáról szóló közelmúltbeli megállapodás semmiben korlátozza ezeket a törekvéseket.”

A nyilatkozat megjegyezte, hogy “a megállapodás melléklete tartalmaz egy, a Yad Vashem nélkül összeállított listát olyan problémás helyszínekről, amelyeket nem lenne szabad oktatási céllal látogatni”. A közlemény azzal a figyelmeztetéssel zárult, hogy “a Yad Vashem nem vesz részt olyan helyszínek csoportos látogatásában, amelyekről felmerül a gyanú, hogy elferdítik a holokauszt eseményeit, vagy történelmileg pontatlan narratívát mutatnak be”.

A Jad Vasem által említett “problémás helyszínek” közül többeket Grabowski is megemlített cikkében. Ezek közé tartozik a varsói “Elátkozott katonák múzeuma”, amely a második világháború után az orosz megszállás ellen harcoló antikommunista katonai vezetők előtt tiszteleg, köztük az “Ogien” fedőnéven ismert Józef Kuraś előtt, akit a lengyelországi Podhale régióban zsidók meggyilkolásával vádoltak. A múlt hónapban a lengyel nemzeti bank egy különleges emlékérmével tisztelgett Kuraś előtt, amelyet posztumusz bocsátott ki.

World Israel News

Címkék:emléktúra, holokauszt, Jan Grabowski, Lengyelország

[popup][/popup]