Izraelben megszólaltak a szirénák a holokauszt áldozatainak emlékére

Írta: ujkelet.live - Rovat: Holokauszt, Történelem

Kedd reggel 10 órakor 2 percre országszerte megszólaltak a szirénák Izraelben a náci népirtás hat millió zsidó áldozatának emlékére.

A sziréna idejére megállt az élet, a forgalmas utcákon közlekedő buszok valamint az autópályákon utazó járművek félrehúzódtak, hogy sofőrjeik, a járókelőkhöz hasonlóan, mozdulatlanul állva, fejet hajtva emlékezzenek az áldozatokra.

A szirénák után koszorúzással folytatódott az emléknap a Jad Vasemben. A záró ceremóniára 16:45-kor a Haifa melletti Lochamei Hageta’ot kibucban kerül sor, melyet 1949-ben holokauszt-túlélők alapítottak.

A Holokauszt Mártírjai és Hősei Emléknap állami szertartással indult helyi idő szerint este 8-kor a jeruzsálemi Jad Vasemben, ahol hat fáklyát gyújtottak a hat millió meggyilkolt zsidó emlékére.

A szertartáson Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Jichák Herzog elnök is jelen volt. Az emlékezés fáklyáit 6 holokauszt-túlélő – Robert Bonfil (Görögország), Efim Gimelshtein (Fehéroroszország), Tova Gutstein (Lengyelország), Ben-Zion Raisch (Románia), Malka Rendel (Magyarország) és Judith Sohlberg (Hollandia) – gyújtotta meg.

Teljes cikk

Címkék:Izrael, Jom haSoá

[popup][/popup]