Az ukrán embermentő unokáit a megmentett unokája fogadta be Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Sharon Bass úgy érezte, kötelessége viszonozni azt, amit nagyanyjáért tettek.

Alona Chugai (balra) és Lesia Orshoko (jobbra ) Izraelbe érkezésük után már Izraelben élő nagynénjükkel

Sharon Bass 46 éves izraeli asszonynak a nagymamája mondta el történetét még gyerekkorában. Maria Bliscsik, aki azóta a Világ Igaza lett, nyolcvan évvel ezelőtt fogadta be otthonába a nácik elől menekülő Fanya Basst.

A Bass és Bliscsik családok azóta is tartották a kapcsolatot. ĺgy azután amikor Maria két unokája, az Ukrajnában élő 47 éves Alona Csugaj és a 36 éves Laszia Orsoko felhívta Saront és beszámoltak súlyos helyzetükről, a gyakori szirénázással, az áramkimaradásokkal, a távoli bombázások hangjával, világossá vált, hogy segítenie kell. „Itt Izraelben nekünk is vannak tapasztalataink, de persze mások.”

Saron fölvette a kapcsolatot a belügyminisztériummal, és sikerült vízumot biztosítani a két ukrajnai asszonynak, akik vasárnap érkeztek a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre. Orsoko Saronnál lakik Kiryat Ono városában, Csugaj pedig szüleihez költözött Petah Tikvába. Most tartózkodási engedélyt igyekszik biztosítani kettejüknek. Korábban öt évet dolgoztak Izraelben, mint a Világ Igaza leszármazottai.

Fanya Bass a Rovno környéki erdőségben bujkált, miután falujában a nácik 2500 zsidót öltek meg, de neki sikerült elmenekülni. A Bliscsik család 1943-ben talált rá, és csaknem két éven át, a felszabadulásig velük élt. Úgy bántak vele, mint saját lányukkal. Mindnyájan az életüket kockáztatták.

Saron mondja: „A történet elég szürreális. Nagyanyám szinte kívülről tudta a Tórát, és emiatt úgy tekintettek rá, mintha I-n küldte volna őt… Azután, amikor nagyszüleim alijáztak, a jótékonykodás egész életüket meghatározta. Igyekeztek a bajba jutottakon ugyanúgy segíteni, mint ahogyan velük bántak a nehéz időkben… Most én folytatom, hiszen a Bliscsik családnak köszönhetem, hogy vagyok.”

Jewish news  – Bassa László

Címkék:befogadás, embermentés, háború, Izrael, Ukrajna

[popup][/popup]