Az oltár egyik szarvára találtak a nyugati-parti Silóban?

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

Az ásatás vezetője erre a felfedezésre számított, hiszen annak az ókori városnak a romjai közt kutatott, amelyikben a frigyládát őrizték egykor.

Forrás: Associates for Biblical Research

„És eljutott ez a hír Joábhoz, mert Joáb Adóniához hajlott vala, noha azelőtt nem hajlott vala Absolonhoz, és elfuta Joáb az Úrnak sátorába, és megfogá az oltárnak szarvait.” (1 Kir. 2:28).

Néhány hete a Biblia életre kelt az ősi Silóban ásatásokat végző mintegy 200 régész és önkéntes számára. Ezen a nyáron Dr. Scott Stripling vezetése alatt arra a szarvra bukkantak, ami az ősi oltár négy sarka közül az egyik lehetett, amint az a Királyok könyvében áll.

Stripling, a silói ásatások vezetője és az Associates for Biblical Research igazgatója szerint az egykori város helyén állt az a sátor, amelyben a frigyládát őrizték.

Stripling “bibliai régész”, aki évtizedek óta ás Izraelben. 2013 és 2017 között a Khirbet el-Maqatir-i ásatásokat vezette, 2005 és 2010 között a Tall el-Hammam Excavation Projectet felügyelte, és a jeruzsálemi templom-hegyi mentőprogramot is irányította.

A silói a világ 11 egyeteméről verbuválódott régészek és önkéntesek, történészek és bibliatudósok interdiszciplináris csapata. Az utóbbi három év során számos nagyméretű pitho-ástak ki. Ezek a „híres izraeli gallér karimájú edények” az ősi város körüli raktárépületek romjai alól kerültek elő – a legtöbb ez év nyarán. Stripling szerint gabonát és gyümölcsöt hordtak bennük a templomba áldozat gyanánt. A csoport ugyancsak talált egy kobaat (rituális kehely) darabot.

Stripling szerint a legizgalmasabb lelet, ami 2018 nyarán került elő, egy gránátalma kerámia volt. „A gránátalma szent motívum. Ilyen gránátalmákat csak papi környezetben találtak” – mondta.

A gránátalmák mérete 6,5 és 7,5 cm közötti változhat, és felakasztás céljából hurkok vannak rajtuk. Hasonló gránátalmát már csaknem 100 éve is találtak egy ásatás alkalmával. A Bibliában leírják, hogy ilyenek lógtak a főpap palástjáról. Ilyen főpapok szolgáltak Silóban több mint háromszáz éven keresztül – a Kánaán birtokba vételétől egészen addig, hogy Dávid király Jeruzsálemet a zsidó nép fővárosává tette.

A tórai Kivonulás könyvében (Exodus) utasítások találhatók a főpap öltözékét illetően, amennyiben a palást szegélyéről fonalakon kell lelógatni a kék, lila és skarlátvörös gránátalmákat, közöttük pedig arany csengettyűket.

Az Erec Izraelben termő növények közül hetet tekintettek szentnek. Közülük kettő gabonaféle és öt gyümölcsfajta. Közülük azonban csak egy jelzi a Teremtő jelenlétét, és ez a gránátalma… Egyben ez a sátor és a templom fő díszítő motívuma” – magyarázza a professzor.

„A Biblia és más ősi vallási szövegek ösztönözték a régészeti ásatásokat ebben a régióban. El kell ismernünk a bibliai szöveg érvényességét… Részemről jól érzem magam a bibliai történetek társaságában – és most bizonyítékokat találtunk” – mondja Stripling professzor, aki büszke arra, hogy egyik kezében a szentírást, másikban pedig az ásót tartja.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Bibilia, Oltár, oltár szarva, régészet, Siló

[popup][/popup]