92 éves korában meghalt Greta Friedman, a csókolózó lány

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

A fiatal lányt egy lelkes tengerész csókolta szájon a II. világháború lezárását ünneplő tömegben a Times Square-en, és az erről készült fotó hosszú ideig a háború végét jelképezte.

kissing_the_war_goodbye

A hírt a képen látható Greta Zimmer Friedman fia jelentette be: édesanyja kedden halt meg a Virginia állambeli Richmond egyik kórházában.

Greta Friedman 21 éves fogorvos asszisztens ott volt a manhattani Times Square-en, amikor a japán fegyverletétel hírére 1945. augusztus 14-én (ami V-J Day néven vált ismertté) az ünneplő tömeg a közeli utcákból, éttermekből, bárokból és mozikból a térre csődült. A fehér köpenyes hölgyet a tengerész George Mendonsa derékon kapta és szájon csókolta. Korábban sosem találkoztak. Mendonsa tulajdonképpen egy másik nővérrel, Rita Petryvel járt, akit később feleségül is vett.

Az Alfred Eisenstaedt készítette fotó hivatalos címe “V-J Day in Times Square” volt, de a világban “The Kiss” néven vált ismertté. Mendonsa szerint létezik olyan kép, amin Petry a háttérben mosolyog. Mert hogy többen is fényképeztek, így például a tengerészet fotósa, Victor Jorgensen.

Greta Friedman egy Bécs környéki kisvárosban született, és két nővérével 1939-ben vándorolt ki Amerikába, amikor a náci uralom alatt a helyzetük egyre rosszabb lett. Harmadik nővére a mandátumi Palesztinába került. Szüleik nem tudtak elmenekülni és a holokauszt áldozatai lettek. Mindez Lawrence Verria  “The Kissing Sailor: The Mystery Behind the Photo that Ended World War II” című könyvéből derül ki. Eisenstaedt fotója eredetileg a Life magazinban jelent meg, és a képen látható személyeket csak évtizedekkel később azonosították.

Joshua Friedman szerint anyja úgy emlékezett, hogy minden olyan hirtelen történt. “Nem is volt az egy igazi romantikus csók,” – mondta egy tíz évvel ezelőtti riportban. „Csak hát a hangulat annyira ünnepi volt.”

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László.

Címkék:Csók, Times Square

[popup][/popup]