XII. Piusz: titokban sok embert mentett meg?

Írta: Szombat - Rovat: Történelem

A jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Vatikánnal folytatott diplomáciai vita után enyhítette a XII. Piusz pápának a második világháború idején folytatott magatartására vonatkozó bírálatát.

A legutóbbi kutatásokra tekintettel a holokauszt áldozatainak jeruzsálemi emlékhelyén vasárnap módosították a XII. Piusz arcképe mellett 2005 óta olvasható szöveget – mondta el Estée Yaari, a Jad Vasem szóvivője.Pius XII

A régi szöveg bírálta XII. Piuszt, akit azzal vádoltak, hogy nem emelte fel a szavát a náci zsidóellenes túlkapások ellen, “vitatottnak” nevezve a katolikus egyházfőnek a zsidókkal szemben a második világháború idején tanúsított magatartását.

Az új szöveg részletesen kifejti a “vitát”, felsorolva a bírálók és a védelmezők érveit is. Ez utóbbiak szerint XII. Piusz “semlegessége” révén az egyház különböző szinten titokban sok embert meg tudott menteni” – áll az új szövegben a Jad Vasem közleménye szerint.

“A Jad Vasem holokausztkutató nemzetközi intézet ajánlásaira a Vatikánnal és XII. Piusz pápával foglalkozó szakértő csoport figyelembe vette a legutóbbi évek kutatásait, amelyek a korábbinál összetettebb képet mutatnak” – áll az intézet közleményében. Az intézet cáfolta a Háárec című izraeli napilapban megjelent értesülést, amely szerint “a Vatikán nyomásának engedve” történt volna a változtatás.

Antonio Franco, a Szentszék izraeli nagykövete üdvözölte és pozitív fejleménynek nevezte a változtatást.

2007-ben Franco kilátásba helyezte, hogy a pápával kapcsolatos szöveg miatt nem vesz részt az az évi holokauszt-napi megemlékezésen a Jad Vasemben. Végül visszakozott, de a vita nem tett jót az amúgy is az érzékeny vatikáni-izraeli viszonynak.

[popup][/popup]