Megjelent a Szombat márciusi száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Ez a holokauszt más lesz – Benny Morris

A második holokauszt teljesen más lesz. Egy fényes reggelen, vagy tíz év múlva, talán egy helyi válság közepette, talán derült égből lecsapó mennykőként egy nappal, egy évvel, vagy öt évvel azután, hogy Irán hozzájutott a Bombához, a mullahok Qum városában titkos összejövetelekre gyülekeznek majd, az átható tekintetű Khomeini ajatollah arcképe alatt, és megadják Ahmeninedzsád elnöknek – aki addigra már a második vagy harmadik ciklusát tölti – a hozzájárulást.

A dzsenini vérvád – Gadó János

A nyugati világ mértékadó fórumain kialakult egyértelmű konszenzus szerint a szélsőjobboldali antiszemitizmus minden tisztességes fórumon elvetendő, a holokauszttagadás pedig egyenesen tiltott (egyes országokban morálisan, másutt jogilag is). Aki ilyesmire vetemedik, az minden tisztességen társaságon kívül reked. Van azonban a holokauszt tagadásának – vagy legalábbis relativizálásának – egy új, hatékony változata. Azt állítani, hogy az izraeliek újabb holokausztot követnek el a palesztinokkal szemben: manapság teljesen szalonképes állítás.

Szépségkirálynők és zsidók- Szegő Péter

A keszthelyi tisztiorvos, Simon István lánya, az akkor 19 éves Böske 1929-ben elnyerte a Magyarország szépe címet, s ezzel jogot nyert arra, hogy részt vegyen mind a Párizsban rendezett, második alkalommal kiírt Európa szépe, mind az Egyesült Államokban rendezett Miss Universe versenyen. A párizsi versenyt Simon Böske megnyerte, a texasi Galvestonban azonban Ausztria szépe, a nála egy évvel idősebb bécsi Lisl Goldarbeiter, a szegedi származású zsidó díszműkereskedő, Goldarbeiter Izsó lánya vitte el a pálmát. Lisl Goldarbeiter a II. világháború után Szegeden ment férjhez és ott is élt 1996-ban bekövetkezett haláláig.

Őskutatás – Horn Gabriella

A családfakutatás egyszer tengernyi papírmunka, máskor izgalmas nyomozás: „Van, hogy négykézláb mászva keresünk egy sírkövet valamelyik elhanyagolt temetőben” – mesélte Kinpán Gabriella. „Hasznosak az egykori gyászjelentések is: az elhunytat gyászolók listája plusz adatot jelent a családról, s a korabeli újságok tudósításai pedig a keresett család életkörülményeiről is árulkodnak – legalábbis a módosabbak esetében, bár ez nagyban függött attól, hogy mennyire volt liberális az adott sajtótermék ” – ismertette a több tízezer gyászjelentésből álló gyűjteménnyel bíró Kiss József, aki a használható források között említi a katonaköteles fiatalok adatait tartalmazó „állítási lajstromokat” is.

„A gyanakvás kora” – Koós Annával beszélget Csáki Márton

Annyira nem tudtam semmit, hogy gyerekként nekem tetszett az anyám unokahúgának karján lévő tetoválás. Az írás során sokat tanultam a zsidóság szokásairól és történetéről, meglepetésként ért, mennyire közelről érint. Engem érdekelt, bár másokat már kevésbé, miért volt annyi zsidó az ÁVH-nál: nem hinném, hogy mindenkinél bosszúvágyról lett volna szó, noha a személyes életutakban szerepet játszhatott a holokauszt. Ám akkor sem a gyilkos politikai rendőrséghez kellett volna csatlakozni. Ezeknek a zsidóknak – csakúgy, mint mindenki másnak – el kell számolniuk erkölcsileg védhetetlen tetteikkel.

Matisyahu – a haszid reggae-zenész

A klasszikus haszid viseletben – fekete öltöny, kalap, fehér ing, hosszú szakáll – járó fiatal művész bibliai üzeneteket önt kemény reggae ritmusokba…

Matisyahu koncerteinek egyik legfontosabb eleme a haszid tánc, ami több dologban is különbözik a rock and rollra vagy diszkóra ropott tánctól: a férfiak és a nők ugyanis külön körben táncolnak, sőt még egy paraván is található köztük, hogy az esetleges öncélú magamutogatás vagy szexuális kísértés elkerülése érdekében ne is láthassák egymást.

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: fizessen elő a Szombatra.

Megújult a Szombat honlapja.

Napi hírekkel, programajánlóval, aktuális cikkekkel jelentkezik a www.szombat.org

Kattanjon ránk!

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.

E-mail: [email protected]


2007. március / XIX. évfolyam 3. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2007-03, Borító

[popup][/popup]