Matisyahu – a haszid reggae-zenész

Írta: Szegő Edit, Szegő Péter - Rovat: Politika

Matthew Paul Miller rekonstrukcionista, azaz liberálisan vallásos zsidó családban született Pennsylvaniában. Tizenhat éves korától Izraelben tanult, ahol rálépett a bál tsuvai rögös útra. Az egykor füvező és rastafrizurát viselő Miller ortodox lett, keresztnevét lefordította héberre: Matisyahu, s most egy New York-i lubavicsi közösség tagja. Emellett kitűnő és méltán elismert reggae-énekes.

 

 

matisyahu web.jpg

Matthew Paul Miller

Bár a rockzenében Paul Simontól kezdve Billy Joelen, Bob Dylanen és Mark Knopfleren át Art Garfunkelig, Somló Tamásig és Barta Tamásig számos zsidó híresség található, egyfelől az ő zenéjükben a zsidóság nem, vagy csak áttételesen jelenik meg, másfelől pedig valamennyien szekulárisak (voltak).
Matisyahu más eset. Minden valószínűség szerint a rock and roll lassan hatvanéves történetének első ultraortodox zsidó sztárja.

A klasszikus haszid viseletben – fekete öltöny, kalap, fehér ing, hosszú szakáll – járó fiatal művész bibliai üzeneteket önt kemény reggae ritmusokba. Harmadik lemeze, a 2006 márciusában megjelent Youth (Ifjúság) a negyedik helyre került az amerikai slágerlistákon, Matisyahu pedig a Music Television egyik legnagyobb csillagává emelkedett. A Youth-ot a legjobb reggae-lemez kategóriában 2007-ben Grammy-díjra jelölték, igaz, azt nem sikerült elnyernie.
Az album címét Matisyahu közössége rabbijának egyik írásából vette. Az írásban a fiatalság úgy kerül kapcsolatba egy üres, rossz szellemiséggel, mint ahogy az emberi test a méreggel. Az írás megérintette a zenészt. Úgy véli: a lázadás önmagában nem rossz, hanem intő jel lehet arra, hogy valami rosszul működik.

Bár Matisyahu ezt a képet nem piaci szempontoktól vezérelve alakította ki magáról, hitének megvallása igen nagy figyelmet biztosított számára a médiában. Vallási ébredése után kész volt a zenét teljesen feladni, de egy istentiszteleten felkérték, hogy énekeljen. Újabb és újabb felkérések jöttek és ő reggae-t játszó négerekhez és zsidókhoz szállt be zenélni. Egy East Village-i, hanuka alkalmából tartott bulin egyszer csak az emberek elkezdtek tombolni és Matisyahut zsidó gospelsztárként ünnepelték. Eztán egyre nagyobb, jelentősebb helyekre hívták meg. Mint a szombatot és a kósert szigorúan tartó, szombaton sosem koncertező Matisyahu fogalmazott: „Isten nélkül ez a siker lehetetlen lett volna. […] Ez az egyik módja, hogy az egódtól megszabadulj. A haszid hit a tisztán intellektuális írástanulmányozásra adott válaszként jött létre a XVIII. században. Bál Sem Tov, egy kelet-európai stetl-rabbi ismerte fel a tánc jelentőségét abban, hogy Istenhez vidám szívvel tudjunk közeledni. Ezt a tudást sajnos sokáig maguk alá temették, elrejtették a könyvhegyek.”

 

matisyahu_light borito.jpg 

A Light album borítója

A Youth óta Matisyahunak csak egy stúdiólemeze jelent meg, a Light, 2009. augusztus 25-én. Ugyanezen a napon jött ki a még 2008. november 28-án Denverben fölvett koncertlemez, a Live At Twist & Shout is.
Matisyahu koncertjeinek egyik legfontosabb eleme a haszid tánc, ami több dologban is különbözik a rock and rollra vagy diszkóra ropott tánctól: a férfiak és a nők ugyanis külön körben táncolnak, sőt: még egy paraván is található köztük, hogy az esetleges öncélú magamutogatás vagy szexuális kísértés elkerülése érdekében ne is láthassák egymást. 2006 májusában a művész hosszú interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Ebben kifejtette: a haszid tánc célja megkönnyíteni a benne résztvevők számára, hogy felvegyék a kapcsolatot a bennük lakozó isteni természettel és egymással is. Hozzátette: természetesnek tartja, hogy a rajongók táncolnak a zenéjére, a reggae ugyanis abszolút összeegyeztethető a haszid hagyományokkal. Matisyahu szerint minden jó dolgot – így a táncot is – föl lehet rossz célokra is használni, ugyanakkor „a tánc az Isten és a teremtés iránti szeretetet, örömöt erősíti meg” – jelentette ki. Matisyahu úgy véli: tévedés, hogy a szexualitás valami tisztátalan, testi dolog lenne. Ellenkezőleg: a szexben való gyönyörködés elválaszthatatlan a benne rejlő isteni szikrától. Vallása azonban szigorúan tiltja, hogy feleségén, mamáján és nagymamáján kívül más nőket is megérintsen. Ez volt az oka annak is, hogy koncertjein abbahagyta a színpadról a közönség közé történő beugrálást. Videóklipjeiben ugyan ezt megteszi, de a rendező gondoskodott arról, hogy kizárólag férfikarok között landoljon.

A rastafarinak és a zsidó vallásnak vannak közös vonásai – véli Matisyahu. A reggae-zenészek ugyanis sok elemet és ötletet átvettek a zsidóságtól. Bob Marley például rendszeresen idézett a Bibliából.

 

matisyahu web 2.jpg 

Matisyahu

Mindezek ellenére Matisyahu tudatosan nem megy el Jamaicába, ugyanis nem szeretné lekoppintani az ottani ritmusvilágot és a helyi kiejtést. Úgy látja: épp az teszi őt hitelessé, hogy zenéjében nem tagadja le származását.A nős, kétgyerekes Matisyahu teljesen betagozódott a könnyűzenei establishmentbe: évekkel ezelőtt az egyik Pészáchot Madonna házában töltötte, a Beastie Boys pedig újrakeverve kiadta egy slágerét. A már idézett interjúban a haszid rocker úgy nyilatkozott: „Sikerem valószínűleg nem korlátozható a vallásra. Mégis: ez az első alkalom, hogy egy hitvalló zsidót a mainstream is elismer. A zsidók – ellentétben az iszlámmal és kereszténységgel – nem térítenek. Ezen kívül a történelem során zsidónak lenni határozottan nem volt király dolog. Most eljönnek a népek a koncertre és egy popsztárt látnak a színpadon. […] Eztán már hirtelen nem ciki az öltözetem sem. És talán az emberek a szövegeimre is egy kicsit jobban odafigyelnek. […] Hiszek a Tóra próféciáiban, de nem vagyok konzervatív. Szívem mélyén lázadó maradok, mert összehozom mindazt, ami sokak számára összeegyeztethetetlen. Lehet valaki egyidejűleg vallásos, rocksztár és családapa egy turnébuszban éldegélve? Eddig ez ment nekem. Amit nem tudok, az az, hogy valaki követheti-e az én életmódomat: az egyetlen, amit az együttesem tagjaitól elvárok, hogy ne hozzanak fel csajokat a turnébuszba.”

Matisyahu egyesült államokbeli turnéját szakítja meg a Zsidó Nyári Fesztivál kedvéért az egész hónapot végigturnézza: augusztus 29-én még Vermontban, szeptember 19-én már Kaliforniában nyomja, s közben egyetlen koncertre átruccan Európába – Budapestre. 

 

opi_matisyahu_.jpg

Matisyahu koncertje a Wiltern Színházban (Fotó: Dan Kacvinksi)
 

Címkék:2007-03

[popup][/popup]