Megjelent a Szombat februári száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Globális anticionista vízió – Novák Attila a Teheránban tartott konferenciáról

A teheráni konferencia résztvevőit világosan csoportokra lehet osztani. Jelen voltak egyrészt az anticionizmusban utazó, iráni hivatalos akadémiai értelmiség reprezentánsai és jó pár moszlim ország tudományos testületeinek képviselői. Ők nyilván saját politikai érdekeiket, illetve a Nyugat-ellenséget Amerika-és Izrael-fóbiába öltöztető indulataikat követték. Jól elkülöníthető csoportot alkottak a holokauszt revizionizmust már évtizedek óta hangoztatók, akik a konferenciát szimplán nézeteik terjesztésére használták fel.

Mi az iszlamizmus? – Szekér Gitta tanulmánya

Az iszlamizmus tehát válasz a Nyugatról induló globalizmusra. Látszólag ellentmondást nem tűrő, agresszív mozgalom, ám úgy tűnik, mint a világtörténelem minden „forradalmi alternatívája”, népszerűségét ez is elsősorban a gazdaságilag elnyomott vagy magukat annak érző népek eszközeként szerzi: ha nem talál megoldást híveinek problémáira, ugyanúgy elsorvad, mint a hasonló kísérletek a Közel-Keleten.

Heller Ágnes: A baloldali antiszemitizmusról

Magyarországon az antiszemitizmus hagyományosan a jobboldalhoz kötődik. Persze a baloldalon nálunk is számosan voltak antiszemiták, de anélkül, hogy a baloldali antiszemitizmus irányzatának sajátos vonásai pregnánsan megjelentek volna. Így volt ez a magyar szociáldemokrácia és liberalizmus virágkorában, s lényegében így folytatódott a Rákosi-és a Kádár korszakban is.

Sturovics Andrea: Melegházasság rabbinikus áldással?

Jonathan Sacks angol rabbi véleménye, amely szerint a türelem, az empátia, az egymás iránti megértés a judaizmus leglényegesebb elemei közé tartoznak, és ezek a homoszexuálisokat is megilletik… A homoszexuálisok helyzetének újragondolásáért igen erős kampányba fogott az egyébként érintett Steven Greenberg, aki ortodox rabbidiplomával rendelkezik, és nyíltan vállalta homoszexualitását.

Ifjúság, internet, radikalizmus – Szegő Péter riportja

Egy 1997-98-ban, győri középiskolások körében végzett fölmérés szerint arra a kérdésre, hogy „Élne-e egy országban cigányokkal?” – a gimnazisták több mint fele, a szakközépiskolások, illetve a szakmunkástanulók közel kétharmada válaszolt nemmel. Zsidókra vonatkozva ugyanez az arány szűk egyötöd, illetve egynegyed.

Flamm János: Mély kútba tekintve… Egy Schutzpass utóélete

Mintegy kétszáz ember félig öltözötten, sebtében összekapott motyóval, köztük az anya fiaival, idős szüleivel, férjével. Kemény fagy, ragyogó holdfény. A Jókai utcából az Andrássy útra hajtják a menetet. Pár száz méter után az anyának választani kell. Az idős szülők kidőlnek a sorból, ha az asszony melléjük lép, a nyilas suhanc agyonlövi. Továbbmegy férjével, karon ülő fiaival, sorsára hagyja az öregeket.

„Kétszer olyan jónak kell lenni – Várnai Pál interjúja Hernádi Miklóssal író-szociológussal

Ahhoz, hogy egy zsidó versenyezni tudjon, el tudja magát ismertetni mint magyar festő vagy író, kétszer olyan jónak kell lennie, mint egy nem zsidónak. Lehet bármilyen más nemzetiségű, csak ne legyen zsidó, mindez a speciális magyar környezetből fakad. Egy zsidó írónak félresöpörhetetlennek kell lennie, hogy a többiekkel egy szinten emlegessék.

Keresd a Szombatot a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon,

vagy válaszd a könnyebb megoldást: fizess elő a Szombatra.

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.

E-mail: [email protected]

www.szombat.org


2007. február / XIX. évfolyam 2. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2007-02, Borító

[popup][/popup]