Megjelent a Szombat decemberi száma

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Szombat magazin

Radnóti és Fanni: Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni Naplójából. Tájkép tankönyvviták közben, Zoltai, Schwezoff – kinek az emberei?, Vámbéry Rusztem és Faludy György barátsága. Gergely Ágnes és Vihar Béla héber betűs levelezése, részlet Hidas Judit készülő regényéből, Dés Mihály a zsidó viccről, III. Zsidó Filmfesztivál.

szombat_20c.indd

Gadó János: Pénz és (kettős) hatalom
Zoltai Gusztáv sokszorosan megszolgálja a ráköltött havi egymilliót – ez most már világos. Kezdetben kormányoldalon is sokan berzenkedtek Zoltai tanácsadói kinevezése ellen, de most már alighanem mindenki belátja, hogy Lázár Jánosnak igaza volt.
Azzal, hogy Zoltai a Síp utcában mindenkinek ismeri a gyenge pontjait, tudja, kit mivel lehet megszorongatni, kecsegtetni vagy éppen elkápráztatni, kiket mivel és hogyan lehet összeugrasztani – a kormány által megajánlott milliárdokkal a háttérben – igen jó manipulációs lehetőséget biztosít munkaadói számára.

Krausz Viktória: Tájkép tankönyvviták közben
Közel két évig tartó munka- és tárgyalássorozat eredményeképpen az új Nemzeti Alaptantervet, az ahhoz készült kerettanterveket, s az új általános, valamint középiskolai magyar, történelem és az általános iskolai erkölcstantankönyveket korrigálták, s a zsidóságot érintő témák tekintetében kiegészítették. Ehhez arra a néhány fős, a zsidó történelmet, vallást, kultúrát, szokásokat és az oktatási metódusokat ismerő, elkötelezett csoportra volt szükség, amelynek tagjai több száz oldalas, tantervi anyagokat tanulmányoztak át, s ahol szükségesnek látták, mondatról-mondatra átírták vagy kiegészítették a szöveget.

„Fénytelen, kurta hangon…” – Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójából
Közzéteszi Ferencz Győző
Részlet az 1942-es bejegyzésekből

Június 23. Este Huber Pistáék vacsoráznak nálunk, aztán Salamon Andris, Baróti Dezső, Gábor, Vas Pistáék, Péter Bandi vannak itt. Megint késre menő veszekedés Dezsővel. A behívásokról van szó. Péter Bandi már várja. Török Sándort is behívták. Őt példázza, hogy csak így lehet elviselni, mint a Török, aki felszerelte magát szájharmonikákkal, és megkérdezte mindenkitől, hogy mit hozzon Nagy-Oroszországból ajándékba, ikont-e vagy egyebet. Huber Pista mogorva, rosszul néz ki, azt hiszem, lázas, most is hetek óta beteg volt, talán kiújult megint egy tüdőfolyamata. Szegény Stefike, nagyon gondterhelt. Vacsorát főzök, az egész napot elfőzőcskéztem és elvásároltam jóformán. Csak egy órát tanítok a Burchard Erzsinél.

Mandler Dávid: Vámbéry Rusztem és Faludy György kapcsolata
Ki is Vámbéry Rusztem? Külföldön – kiváltképp Angliában – elsősorban az apja, az 1860-as évek közepétől az Egyesült Királyságban rendkívül népszerű, zsidó származású protestáns orientalista, Vámbéry Ármin fiaként vált ismerté, aki azzal is büszkélkedhetett, hogy a keresztapja VII. Edward angol trónörökös.

Gergely Ágnes: Vihar Béla
Lassú, méltóságteljes beszéde volt, ha anekdotát, ha viccet mondott, akkor is. Azt hiszem, írásaiban sem tudta a tempót felgyorsítani. A színész Sinkovits Imre évekig járta az országot Egy katona megy a hóban című hosszú versével; az emberekben még nem fakult el a havas sztyeppéken vánszorgó katonák távoli létezése. Mi volt és mi maradt belőle, mi igaz és mi nem – Vihar Béla állandóan mérlegelt. Benne gondolja önmagát, / akár van, akár nincsen: / a mindenségben ballagó, / a boldogtalan Isten – írja a Benne című négysorosban. Megéri-e a boldogtalanság ezt az egészet? A szíjak között című versben enigmatikus a válasz. A hegyről lefelé nehéz szekér haladt. / Gyeplő feszült, s a vén ló felnyögött. / Zabla szaggatta. Szemén vércsepp fakadt. / És láttam Jézus arcát a szíjak között.

Hidas Judit: Bovaryék – részlet egy készülő regényből
Miután Betti elkezdett dolgozni a villában, részletesen elmesélte a férjének, milyen a ház belseje, hogy fehér bútorokkal van berendezve a konyha, az étkezőben hat, bordó huzattal bevont támlás szék vesz körül egy asztalt, a szobákat perzsaszőnyeg borítja, a nappaliban vajszínű, kényelmes garnitúra, és hogy a fürdőkben halvány virágmintás csempe van két-két mosdóval, masszírozós zuhanykabinnal és háromszemélyes sarokkáddal. Még a házat belengő fahéj illatot sem felejtette ki a felsorolásból, de ezt már Feri nem akarta hallani, „kit érdekelnek ezek a marhaságok”, mondta az asszonynak és felpattant az asztaltól.

Dés Mihály: Az antiszemitizmustól az alapviccig – A zsidó humor fényei és árnyai
Furcsa fölfedezésre jutottam, amikor a Pesti barokk című regényem egyik zsidóviccekkel kapcsolatos passzusához kerestem anyagot. Megvolt nekem szinte mindegyik gyűjtemény, amelyik e témakörben a nyolcvanas évek elejétől, jó negyven év kényszerszünet után megjelent mifelénk. Egykori ceruzabejegyzéseimet követve rájöttem, hogy ezeket én annak idején egytől egyig abbahagytam, és sohase vettem újra elő őket. Megkonzultáltam néhány ismerősömet: kiderült, ők is ugyanígy voltak vele. Vajon miért? Megpróbáltam kideríteni.

Kránicz Bence: Utak a magány felé
A III. Zsidó Filmfesztivál kontinenseken és történeti korokon átívelő, változatos műfajú játékfilmjeiben éppen a zsidóság okozta belső konfliktusok, identitásproblémák kerültek háttérbe.
A zsidósággal kapcsolatos identitásdrámák, a vallással szoros összefüggésben álló konfliktusok filmjei mellett zsidó vonatkozással alig, vagy egyáltalán nem rendelkező művek is helyet kaptak a programban – és ez egyáltalán nem baj. A vetített munkák minőségéhez nincs köze annak, hogy mekkora hangsúlyt kap bennük a zsidó tematika.

Földes Györgyi: Ahasvér meg a zsidó titok
Ahány író, sőt, voltaképpen szinte ahány mű, annyiféle „zsidó”, ami azért is jó, mert a szerkesztők óvakodnak mindenféle esszenciális meghatározástól; s ahány tanulmányszerző, szinte annyi megközelítés, így ráadásul más-más szempontok alapján esik fény a szövegekből kirajzolódó, azokon áttetsző identitásképekre, vagyis igen sokféle – s belsőleg összetett, belső feszültségekkel terhes – identitáskonstrukciót mutatnak be az olvasónak.

Csáki Márton: A hiány archeológiája
Aki nincs – így hangzik Forgách András 1999-es könyvének címe, amely a héber Zehuze (jelentése kb. „Ez van”) címet viselő, nagyszabású prózakísérlete közvetlen előzményének, szerves részének, avagy ellenpárjának tekinthető.

***

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Telefon/Fax (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide


2014. december / XXVI. évfolyam 10. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2014-12, Borító

[popup][/popup]