Megjelent a Szombat 2009. áprilisi száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Gadó János: Tettesek és vagy / áldozatok – Romák a honi közbeszédben
A cigányság gondjai olyan súlyosak, hogy azokat nemzedékek alatt lehet fölszámolni – ha egyáltalán. A problémák „megoldását” zászlóra tűzni irreális. Az elsődleges feladat az lenne, hogy megtaláljuk, milyen értelmezési keretben szabad beszélni a kérdésről, hogy egyik szélsőség se kavarjon fölösleges indulatokat, és ne erősítse a másikat.

 

Mindkét fél felelőssége óriási – Bíró Andrással Várnai Pál beszélget a magyarországi cigányság helyzetéről, az előítéletekről és az együttélés zavarairól
Ez egy sokszereplős játék, amelyet nem lehet egyikre vagy másikra kenni, bár mindkét fél felelőssége óriási. De hol van a vállalkozók meg az egyház felelőssége, a szakszervezeteké, a nem cigány társadalmi szervezeteké, meg a nagycsaládosok szövetségéé, amely egy tipikusan vallásos és szegény középosztály-orientált társadalmi csoport. Miért nem nyújtanak segítséget? Pedig a romáknak pont erre lenne szükségük, mert hiányzik belőlük a kezdeményező készség, s ezért is marginálisak. Mindent a kormánytól várni egy jellemzően szocialista örökség.

 

Darvas István: „Ismerje meg képességeinek határait”
Képzelje magát (a zsidó vezető) bátran Mózes helyébe, és fogadja el mindenkori Áront társaként, nem alárendeltként, és minden erejével törekedjen ara, hogy ne kicsinyes, szánalmas féltékenység határozza meg viszonyukat. Majd képzelje magát Áron helyébe és idézze fel, hogy annak dacára elismerte Mózes képességeit, hogy az nem zsidó környezetben nőtt fel, nem minden esetben fejezte ki magát szabatosan, ráadásul fiatalabb is volt nála. Ne felejtkezzen el arról, hogy a testvéreket Isten rendelte egymás mellé, mert látta, hogy a nép fizikai, szellemi szabadságának legfontosabb feltétele a zsidóságért dolgozók közötti békés együttműködés. Így legyen minél előbb, örömökben gazdag és kóser Peszachot kívánok.

 

Hol voltak az „egészséges lelkiismeretű” emberek? – Dr. David Gordon nyílt levele Schiff Andráshoz
Mielőtt belekezdenék, egy axioma közös elfogadását kérem tőled, nevezetesen azt, hogy Izraelnek, mint zsidó államnak ugyanúgy van joga a létezéshez, mint bármilyen más, az ENSZ által elfogadott országnak (mondjuk Magyarországnak). Ha ebben nem értünk egyet, akkor számodra ez az írás egy értéktelen papírdarab, én meg megvetéssel fordulok el tőled, mert a ma Izraelben élő hétmillió társad pusztulását hagyod jóvá ezáltal.

Schiff András válasza David Gordonnak
Pontosan tudom, mit jelent Izraelnek ilyen környezetben, állandó veszélyben élni, és ugyanígy megpróbálom a palesztinok rettenetes szenvedéseit átérezni. Nagyon sok zsidónak nagy hibája, hogy csak a saját szenvedését tudja felfogni, a másokéval szemben közömbös marad. Ön a fanatizmus elleni harcról beszél, helyesen. Nos, zsidó fanatizmus talán nincs? És Ön hogyan tud a szélsőséges vallásos zsidó önkívülettel azonosulni?

 

Hétköznapi trükkjeink – Pályi Márk írása a Gólem színház Etgar Keret bemutatójáról
küzdesz, gyere közénk… csak hozz kártyát, mert már nagyon unatkozunk”. A nők, a régen történt dolgok és az álmok kivetítőn keresztül jelennek meg a színpad fölött. Ez praktikus és némelyest egyszerre frappáns megoldás is, a nők (minden nőt Schnur Anita játszik) eltávolítottsága és egyben hatalmassága adekvátan és fantáziával jeleníti meg a szexuális elzárkózottságot, a modern emberi viszonyok alighanem egyik örök témáját.


2009. április / XXI. évfolyam 4. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2009-04, Borító

[popup][/popup]