A Szombat szeptemberi száma a standokon

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

„Ha ma fiatal lennék én is undorodnék”

Novák Attila interjúja Vásárhelyi Mária szociológussal

„A baloldal nem is próbál semmit sem csinálni. Nemcsak morálisan, de intellektuálisan is nagyon rossz, gyenge ez a politikai elit. Már az óriási segítség lenne, ha hagynák a civil társadalmat fejlődni, és nem tekintenék ellenségnek. A jobboldal csak azt a civil szférát hagyja működni, amely vazallus módjára szolgálja őt, a baloldal pedig – bár segítenie kellene -egyáltalán nem segíti ezt. A civil szervezetek nagy része azért hal meg, mert képtelen eleget tenni a bürokratikus, pénzügyi feltételeknek.”

Surányi Vera: Nők a kamera előtt és mögött

Több izraeli elmondta, hogy elegük van az olyan filmekből, amelyek az arab-izraeli konfliktus problémáját dolgozzák fel; ezt a témát láthatják eleget az izraeli televízióban. Az átlagnézőt manapság jobban érdekli, ha személyes, intim élettörténeteket láthatnak a filmvásznon, egyszerű emberekét, olyanokét, akikkel azonosulhatnak.

Ortodoxia: hamvába holt reform – Gadó János írása

Az ortodoxia gondjai a Mazsihiszéhez hasonlatosak, csak még súlyosabbak. Az ortodox életvitelt gyakorlatilag lehetetlenné tevő Kádár korszak harminc éve szétzilálta a közösséget. A csekély taglétszám (2005-ben 267 fő ajánlotta fel adója egy százalékát) egyfelől, valamint az államtól befolyó jelentős apanázs (évi százmillió fölött) és a hajdani magyar ortodoxia nyugaton máig élő dicsfénye komoly hatalmat biztosít az elnöknek. Nem létezik a hatalmat korlátozó adófizetői öntudat. A hatalomgyakorlás finomodott, de alapjaiban nem sokat változott azóta, hogy a Kádár rendszerben szocializálódott, s elnöki posztjához haláláig ragaszkodó Fixler Hermann helyett Herczog László vette át az irányítást.

Egy tűrhetetlen egzisztencia – Vajda Mihállyal beszélget Csáki Márton

Az asszimilálódott zsidó képes volt úgy elfelejteni a holokausztot, mintha nem is lett volna. Ez a kérdés lekerült a napirendről. Zsidóságunkat csak 1967-ben bányásztuk elő, amikor a hivatalos szovjet álláspontot csak antiszemitizmusként tudtuk értelmezni. A hatnapos háború idején emocionálisan nem maradtam semleges. Bármennyire nincs közöm a hagyományhoz, az antiszemitizmus eleven – és ha az, akkor zsidó vagyok. Magyar értelmiségi vagyok mindaddig… nem tudom meddig. Ez is csak mese. Egyszerűen felfedeztem magamban valami kötődést, és ha megkérdezné, mi az ördög az, nagyon nehezen tudnék válaszolni. Arendt szerint sokan nem kötődnek a bibliai hagyományhoz, mégis zsidók. Ilyen „mégis zsidó” vagyok.

Hunkurunk… hun meg nem – Szántó T. Gábor

A magány, a párkapcsolatok kudarca, a szex és legfőképpen ennek, pontosabban az e mögötti emberi közelségnek a hiánya képezi legfőbb tárgyát a szórakoztató darabnak, mely egy pillanatra sem didaktikus, sem nem unalmas, noha szünet nélkül jó másfél óra a játékidő. Durva a nyelve, de nem durvább, mint a valóságban. Színpadi használata éppenséggel szembesít e nyelv kiürülésével, azzal, hogy néha nem más, mint töltelék, pótlék, az intimitás és az említett formák hiányában.

Réz Anna: A magány variációi – Fehér László életmű-kiállítása a Ludwig Múzeumban

Az utóbbi egy-két évtizedben hazánkban is érezhetően megritkultak a globális társadalmi, politikai vagy épp filozófiai kérdéseket felvető vagy azokra választ adó művészi üzenetek. Fehér – hasonlóan számos íróhoz, festőhöz, filmrendezőhöz – az átfogó társadalmi mondanivalótól a mikrokozmosz feltárása felé fordult. Fehér figurái szépségükben, kimunkáltságukban, részletgazdagságukban távolibbak, mint valaha.

Mahler és a zsidóság – Peremiczky Szilvia írása

Mahler neveltetésére nemcsak a csehországi zsidóság német orientációja nyomta rá bélyegét, hanem a kelet-közép-európai zsidóság asszimiláció iránti elkötelezettsége is. Magyarországi szerződtetésében tudat alatt szerepet játszhatott éppen ez a dinamizmus is, mellyel a magyar zsidóság 1867 után alig húsz év alatt asszimilálódott és bekapcsolódott az ország modernizálásába.

Cikkeink mellett hírekkel, lapszemlével, programajánlóval, bloggal és alkalmanként gyerekrovattal várja Önt is a www.szombat.org

A Szombat a www.antiszemitizmus.hu honlapon dokumentálja az antiszemita

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: fizessen elő a Szombatra.

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.

E-mail: [email protected]


2007. szeptember / XIX. évfolyam 7. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2007-09, Borító

[popup][/popup]