11_december_lapajanlo

Írta: Szombat - Rovat: Gasztro, Szombat magazin


Szombat, a 21. század magyar-zsidó folyóirata

 

Gasztro-őrület
Megjelent a Szombat decemberi száma

Kóstoló
Az ükszüleim még igazi kóser konyhát vezettek, ahol üknagyanyám, Rehberger Anna, a zsidó háztartás összes fortélyának birtokában tevékenykedett Rózával. Róza a közeli faluból került a Knapp családhoz, ahol keresztényként úgy kitanulta a zsidó étkezési előírások minden csínját-bínját… Így, mint minden zsidó háztartásban akkoriban, náluk is keveredtek a hagyományos zsidó ízek a velük békében és egyetértésben élő szomszédok konyha-remekeinek ízvilágával. (Gábor Móni)

Gasztro-őrület
A kilencvenes évek derekára sikk lett a borról beszélgetni, borvacsorákra járni és olyan – jobbára mesterséges – divatszavakat használni, mint megillatolni, barikkolni, dekantálni. A divat és persze a potenciális haszon a bor környékére csalogatta a nagybefektetőket, a gazdasági és a politikai elit sorra vásárolta az ültetvényeket, a milliárdos befektetéssel épülő ultramodern pincészetek köre pedig mind a mai napig bővül. (Dibbuk)

A Rosenstein

„Toszkánában megtetszett egy kolbász, hazajöttem és megcsináltam libából. Zsályával, édesköménnyel, római köménnyel, olasz íz, mégis zsidó étel. Mindig kell tudni megújulni, engem egész életemben a megújulás képessége vitt előre.” Rosenstein Tiborral ételről, életről beszélgettünk.

Jót, jó áron – Singer Andrással beszélgettünk
Gyerekkoromban anyukám főzött, remekül, de nem volt kóser háztartás, sőt én azt a szót, hogy zsidó, 10 éves korom körül hallottam először. A Holokauszt nem tett jót a család identitásának. A sólettel is tréfliként ismerkedtem meg, sok disznóhússal.

A kóser háztartás gondjai
„Én csak szombatonként viszek kóser háztartást, akkor is csak húsos konyhám van. Ezzel könnyítek saját életemen, így nem tejes és húsos, hanem húsos és tréfli konyha között kell lavíroznom. Mivel hét közben tréfli a konyha, elég nagy takarítást kell rendeznem csütörtökönként” –  mondja Bodrogi „Fűszeres” Eszter gasztroblogger.

 

szombat_december_barhesz.jpg


Ízek, illatok a Dob utcából

Gyakran keseregtek régebben, akik kósert akartak enni Budapesten, mert kicsi volt a választék, s a minőség is elég ingadozó. A helyzet mára némileg megváltozott, bár vannak még meghódítandó csúcsok. Kósert tartani azonban mindig nehezebb és költségesebb, mint  tréflit enni. (Haspók)

Az izraeli séf – Beszélgetés Segal Viktor szakáccsal, gasztronómiai tanácsadóval
A fúziós konyhát hozzám kötik, és azt sem tagadom, hogy ehhez az izraeli tapasztalatok kellettek. Elképesztő, hogy egy országon belül legalább huszonöt féle konyhakultúra keveredik a legteljesebb harmóniában. Ez lenyűgözött, és én is kísérletező lettem, korábban össze nem párosított kombinációkat készítettem és készítek a mai napig. Ugyanakkor nem kell túldimenzionálni, hogy ha valaki otthon egy sima lecsót készít és egy egzotikus fűszerrel próbálja feldobni az ételt, az máris fúziós konyha. (Bőhm Kornél)

Méltóságos gőzkieresztő – Mezei Márk

„Szerintem ennyi radikális eretnek tébolyult látnok elvétve kesereg önmagát csalva italában máshol” – köpte ki egyetlen, vesszőnélküli szuszra G., amikor először vitt le a Kazinczy–Klauzál–Dob Bermuda háromszögében található Doblóba (a fantázianév feltehetőleg a Dob és Holló utca sarkának verbális GPS-ére utal).

Kalandozások Izrael borvidékein

Izraelben a borok minősége még a ’80-as években is szánalmas volt, vagy elviselhetetlenül édes, vagy jellegtelen, ízetlen, színtelen italok voltak – írta nem kis mellénnyel a Decanter Magazin magyar kiadása. Valóban nem könnyű rakéták lőporától salétromos talajon, forró éghajlati övön, ahol könnyen elégnek a borok savai, gyerekcipőben járó technológiával, magas tőketerheléssel jó bort készíteni. Mára azonban korlátozták a tőkehozamot, és Amerikában vagy Európában tanult borászok vezetik a high-tech pincészeteket. (Vadas János)

***
Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást:

Fizessen elő a Szombatra!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságosstandjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Írók boltja (VI. ker. Andrássy út 45.),
Láng Téka (XIII. ker. Pozsonyi út 5.),
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.),
Kabbala bolt (XIII. Hollán E. utca 25.),
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.),
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker. Paulay E. utca 1. ),
Gondolat könyvesbolt (V. ker. Károlyi M. utca 16 .)
Olvasók boltja (V. ker. Váci utca 21.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker. Révay utca 16.)

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137
E-mail: [email protected]
Internet: www.szombat.org
Kövessen minket a facebookon

 


2011. december / XXIII. évfolyam 10. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2011-12, Borító, gasztronómia

[popup][/popup]