Zsinagógalátogatás fotelturistáknak

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika, Történelem

Zsinagógák virtuális bejárására, zsidó hagyomány és történelem terén rendszeres tájékozódásra, valamint célzott adománygyűjtésre nyílik lehetőség mostantól a Mazsihisz honlapján – tudhatták meg az érdeklődő újságírók a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón, a Rumbach utcai zsinagógában. A projektet annak menedzsere, Horváth József a Mazsihisz alelnöke, a Cödokó alapítvány elnöke mutatta be a sajtónak.

A szegedi zsinagóga bejárata a honlapon

„A magyarországi holokauszt 75. évfordulója kapcsán egy összetett és a megszokott emlékezet-kulturális keretektől elrugaszkodó digitális projektbe fogott a Cödoko Alapítvány és a MAZSIHISZ, a Magyar Állam és a Zsidó Világkongresszus támogatásával”– olvasható a projektet bemutató sajtóanyag elején.

A 20 milliós költségvetés 60 %-át a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt pályázati támogatásából, 30 %-ot a Zsidó Világkongresszus támogatásából, 10 %-ot pedig a MAZSIHISZ támogatásából fedez a Cödoko Alapítvány – olvasható a fent említett sajtóanyagban.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Szalay-Bobrovniczky Vince, civil kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány komolyan gondolja a zsidó kultúra támogatását.

A szegedi zsinagóga belseje a kiegészító információs lehetőségekkel

A tudastar.mazsihisz.hu linken 3D felületen mától megtekinthető és bejárható öt hazai zsinagóga: a budapesti Hősök temploma, a makói ortodox zsinagóga, a nagykanizsai zsinagóga, a soproni ó-zsinagóga, és a szegedi új zsinagóga.

Január végéig ez kiegészül tovább négy zsinagógával: Miskolc, Komárom, valamint a bonyhádi ortodox és neológ templomok lesznek ugyanígy bejárhatók a számítógép képernyőjén. Hogy miért pont ezek? – kérdezte Toronyi Zsuzsa, a Zsidó múzeum és levéltár vezetője. Mert ezek térben, időben és állagban is igen sokfélék – adta meg a választ. Horváth József hangsúlyozta, hogy az igen rossz állapotban lévő bonyhádi, nagykanizsai vagy miskolci zsinagógák éppen azét kerültek fel a honlapra, hogy a helyzetükön próbáljanak változtatni.

A Kárpát-medence minden zsidó vonatkozású kulturális kincsének feltárása és bemutatása lenne a végcél – fogalmazta meg a maximális programot Horváth József. Hogy ettől milyen távol vagyunk, azt illusztrálta Toronyi Zsuzsa, amikor megemlítette, hogy a Kárpát-medencében – a 20. század pusztításai után – még mindig 600 zsinagógaépület található.

A soproni zsinagóga udvara

Kicsit úgy kell elképzelni ezt az alkalmazást, mint a jól ismert Google Maps-et. Ahogy a itt a városokban barangolhatunk, ott most a zsinagógákban tudjuk ezt megtenni. Körbejárhatjuk tetszés szerint, és nem mondja senki, hogy itt tilos a bemenet. Kiegészíti mindezt a virtuális séta mellékleteként a tudástárba feltöltött információ.

Az ötletgazdák a lehető legjobbkor tették elérhetővé ezt a virtuális/kulturális programot. A járvány miatt sokan otthon rekedtek, nem tudnak kulturális vagy egyéb intézményeket látogatni. De ezzel az eszközzel, az ország öt városának zsinagógáit járhatják be – anélkül, hogy kimozdulnának a fotelból.

A felület megfelel a jelenkor követelményeinek. A virtuális séta során számos információs pont kínálkozik, amelyek 5-6 mondatos, a zsidósággal ismerkedőknek épp elegendő információt nyújtanak a zsinagógával, a közösséggel és a zsidó hagyománnyal kapcsolatban. Így mintha idegenvezetővel járnánk körbe az épületet.

A soproni zsinagóga belseje

A virtuális séta részletgazdag. A készítők arra is figyeltek, hogy ne csak magát az épületet nézhessük meg, hanem egész környezetét is. Az udvart (vagy kertet), néha még a rabbi szobáját vagy a közösségi helyiségeket is a maguk kendőzetlen rendetlenségében. Még az „Idegeneknek tilos a bemenet” táblával ellátott ajtó mögé is bekukkanthatunk.

Mindezt „babaház nézet”-ben is láthatjuk. Ekkor a képernyőn úgy fog megjelenni a zsinagóga, mint gyerekszobában a babaház, vagyis egyszerre láthatjuk át az épület valamennyi szintjét. De ugyanígy végignézhetjük az építmények alaprajzát, és a szintjei között is szabadon ugrálhatunk.

Így egy zsinagógával, közösségével múltjával és környezetével kényelmesen meg lehet ismerkedni egy tanóra alatt.

A készítők felhívják a figyelmet, hogy folyamatosan bővülni fog a virtuálisan bejárható imahelyek száma.

Horváth József, Szalay-Bobrovniczky Vince, Heisler András és Toronyi Zsuzsa a sajtótájékoztatón

A pedagógusok és az érdeklődők számára az információs pontokból és önálló egységként is elérhető „tudástár” kínál további lehetőségeket: a Mazsihisz, a Zsidó Múzeum és Levéltár honlapja, valamint más zsidó témájú honlapok csokorba szedve igyekeznek valamiféle rendszerezett tudásanyagot kínálni hagyományról, történelemről pesti zsidó életről és sok másról.

*

A harmadik új elem a Mazsihisz honlapján egy adománygyűjtő felület, ahol a Mazsihisz által preferált közösségi kezdeményezések pénzügyi támogatására hívják fel a látogatókat. A kitűzött összeg és a gyűjtésre rendelkezésre álló idő is limitált: előbbi 2 millió forint körül van, utóbbi többnyire fél évben van meghatározva. Öt projekt számára gyűjtenek az első etapban, köztük van pl.
– Izolációs szoba berendezése a pécsi szeretetotthonban,
– „
Nehéz gyerekek: Viselkedési és tanulási nehézségek kezelése a zsidó oktatási intézményekben”
– Önismereti tábor a rabbihallgatóknak.

Az adakozás kultúrájának hiányára hívta fel a figyelmet Heisler András Mazsihisz elnök: míg az 1850-es évek elején a Dohány utcai zsinagóga teljes egészében a hívek adományaiból épült fel, addig ma egy ekkora összeg töredékét is nehéz előteremteni.

Címkék:Kárpát-medence, virtuális séta, zsinagógák

[popup][/popup]