A 3D-s zsinagógától az adományozásig

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Beszélgetés Horváth Józseffel, a Mazsihisz alelnökével, a Cödokó Alapítvány* elnökével a Mazsihisz keretében folytatott digitális fejlesztésekről.

Horváth József, a Mazsihisz alelnöke, a Cödokó Alapítvány elnöke

A Mazsihisz a közeljövőben új, digitális projektet indít útnak. Mit kell tudni erről a projektről?

A magyarországi holokauszt 75. évfordulója kapcsán egy összetett digitális projektbe fogott a Cödoko Alapítvány és a MAZSIHISZ. Eredetileg az Alapítvány pályázott ezzel az ötlettel is a Bethlen Gábor Alapkezelői pályázaton, s nyert – a Zsidó Világkongresszus támogatásával együtt – összesen 20 millió forintot erre a projektre. Egészen pontosan ennek 60 %-át a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázati támogatása biztosította, 30 %-át a Zsidó Világkongresszus, 10 %-ot pedig a MAZSIHISZ fedezett.

Mi tehát a projekt lényege?

A Mazsihisz.hu egy alhonlapján három új fejezetet nyitunk:

Az első Kultúrkincsek néven bemutatja a magyarországi zsinagógákat, méghozzá online bejárási lehetőséggel, amelynek alapját a 3D-ben fotózott és szkennelt zsinagógák képezik, kiegészítve a Zsidó múzeum és levéltár fotó- és egyéb dokumentumaival. Elsőként öt zsinagógát tekinthetnek meg virtuálisan, 3D formátumban: a budapesti Hősök templomát, illetve a makói, a nagykanizsai, a soproni és a szegedi zsinagógát. További négy van készülőben a virtuális térben, ezek: Bonyhád neológ és ortodox zsinagógája, Komarno és Miskolc. Ezzel zárul az első fázis, de a reményeink között szerepel, hogy a történelmi Magyarország összes zsinagógáját megmutathassuk ebben a formában.

Ezeken a virtuális sétákon nem csak a zsinagóga épületét ismerhetik meg az érdeklődők, hanem az azt használó közösség múltját és részben képet adnak a zsidó hagyományokról is.

A második alfejezetet Tudástárnak nevezzük, mely szorosan kapcsolódik a virtuális bejárásokhoz: ez tulajdonképpen egy rendszerezett linkgyűjtemény, elsősorban a magyar zsidó történelem és a Holokauszt témakörében. Ezzel mindenekelőtt az iskolai oktatást kívánjuk támogatni. A pedagógusok munkáját megkönnyítendő elsősorban a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (Milev) által kidolgozott oktatási honlapokat, múzeumpedagógiai kiadványokat és kutatói adatbázisokat ajánljuk fel, illetve a későbbiekben más szervezetek linkjeivel is bővítjük a kínálatot. Az a célunk, hogy a tudástár anyagai egyaránt beépíthetők legyenek a történelem, művészettörténet, földrajz, esztétika, etika és hittan órák anyagaiba is.

A harmadik alfejezet célja az adománygyűjtés Itt olyan közösségi kezdeményezésekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek a ma élő zsidó közösség igényeit szolgálják. Célunk az adományozási kultúra fejlesztése, illetve a figyelem felhívása az innovatív kezdeményezésekre.
Azt gondolom, mindhárom projektrészben olyan feladatot vállalt magára a MAZSIHISZ és a Cödoko Alapítvány, amely példa nélküli Magyarországon, de talán egész Európában is.

A makói zsinagógát bemutató videó egy részlete

Itt hány projektet lehet majd támogatni és milyen fajtákat?

Az indulás pillanatában öt kezdeményezés online támogatására lesz lehetőség. A cél az, hogy az öt program számára kitűzött összeget (úgy 1.5-2 millió forintot kezdeményezésenként) összegyűjtsük, s akkor elkezdődhet az adománygyűjtés a következő projektek számára, amelyek jelenleg még várólistán vannak. Igyekeztünk az öt projektet úgy összeválogatni, hogy budapesti és vidéki, mazsihiszes és azon kívüli, oktatási, szociális és vallásos jellegű is legyen köztük.

A zsinagógák virtuális bemutatása, illetve az online adományozás elég távolinak tűnnek egymástól, mi köti ezeket össze?

Hajdani elődeink elképesztő kulturális kincseket halmoztak föl és mindezt kizárólag a közösség tagjainak hozzájárulásából. Úgy gondoljuk, ez példa lehet a mai kor számára is. A múlt bemutatása mellett a mikroadományozás lehetőségén keresztül felhívjuk a figyelmet a kortárs zsidó élet fenntartásának fontosságára is. Úgy gondoljuk, nem elég a múltba révedni, a fájó hiányt bemutatni – azt is demonstrálnunk kell, hogy most is van mit támogatni a zsidó közösségen belül.

Végül: kinek az ötlete volt ez a kezdeményezés?

Szeretném azt mondani, hogy az enyém, de mire elindult a munka, addigra legalább 10 ember gondolata volt már benne, így nehéz eldönteni, hogy kié volt valójában. De talán nem is az ötletgazda személye a fontos, hanem az, hogy a sokszor elavultnak titulált Síp utcán belül létezik olyan szellemi kapacitás, amelyet érdemes más projektek kapcsán is kihasználni, és ez bíztató a jövőre nézve.

* A Cödoko Alapítvány a Mazsihisz és a BZSH által még a 90-es években létrehozott alapítvány, amely elsősorban szociális célokra gyűjt adományokat.

Az interjú a Cödokó Alapítvány és a Szombat együttműködésében készült. (x)

[popup][/popup]