Zsidómentes övezetek a Berkeley Egyetemen?

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Mintha visszamentünk volna a 19. századba – állítják zsidó diákok. Ugyanis a kaliforniai Berkeley Egyetem jogi karán működő több mint száz diákcsoportból kilenc nemrég olyan szabályzatot fogadott el, miszerint nem hívnak meg olyan vendégelőadókat, „akik támogatják a cionizmust, Izrael apartheid államot és Palesztina megszállását.”

A Berkeley Egyetem fő épülete (Forrás: Flickr)

Izrael-barát csoportok fentiek alapján a náci eredetű „zsidómentesség” szót emlegetik, amit a University of California-Berkeley zsidó csoportjainak vezetése nem fogad el. De valóban erről lenne szó?

 

Hogyan kezdődött?

Augusztusban „a palesztin diákság biztonsága és jóléte védelmében” a Berkeley Law Students for Justice in Palestine diákcsoport javaslatot fogalmazott meg, hogy ne hívjanak meg olyan előadókat, akik „a cionizmust, Izrael apartheid államot és Palesztina megszállását” támogatandó lépnek föl – jelentette a The Jewish News of Northern California.

A javaslatot támogatta többek között aWomen of Berkeley Law, Berkeley Law Muslim Student Association, Asian Pacific American Law Students Association és a Queer Caucus. Ezek a csoportok az Izrael ellenes Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) mozgalom mellett is elkötelezték magukat.

Az egyetem jogi karának  vezetése nem késlekedett a válasszal. Erwin Chemerinsky dékán, aki szintén zsidó, a diákságnak írott levelében „fölháborítónak” tartotta és elítélte a nyilatkozatot. „Ha szó szerint vesszük, ez azt jelenti, hogy engem is kizárnak, mert támogatom Izrael létjogosultságát, bár számos kérdésben elítélem politikáját.”

Chemerinsky arra is hivatkozott, hogy Carol Christ, az egyetem kancellárja korábban elítélte a BDS mozgalmat, és az egyetem Antisemitism Education Initiative elnevezésű dokumentuma kifejezetten az anticionista retorika ellen irányul. Hangsúlyozta, hogy a fölhívás csupán „kisebb incidens”, és „nonszensz” azt állítani, hogy a campusra az antiszemitizmus a jellemző.

 

Az egyetem jogi fakultása

És ezzel vége a történetnek?

Nem. Mintegy hónappal a felhívást követően Kenneth Marcus, a szövetségi kormányzat emberi jogi bizottságának korábbi elnöke a Los Angelesi Jewish Journal hasábjain véleménycikkben arról írt, hogy a Berkeley-n „zsidómentes övezetek léteznek”.

„Egy évszázada annak, hogy a San Franciscói-öböl területén zsidómentes övezetek tűntek föl.” Marcus ugyancsak a Berkeley jogi karán végzett, jelenleg pedig a Louis Brandeis Center for Human Rights Under Law Izrael-barát jogvédő szervezet elnöke. A petíciót az amerikai városokban megjelent 19. századi föliratokhoz hasonlította: “No Jews, Dogs, or Consumptives,” amelyek a zsidókat, kutyákat és tüdőbajosokat tiltották ki a közterületről. A náciknál az ilyen zónákat zsidómentes, judenfrei övezeteknek nevezték.

Más Izrael-barát csoportok közül Rhoda Smolow, a Hadassah ügyvezetője szerint a diákok akciója „nem csak antiszemita, de nevelés-ellenes lépés” , a StandWithUs jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba, mert az állampolgári jogok sérültek. A Jewish Journal véleménycikkéhez diákcsoportok (Hillel, Chabad), jogvédők csatlakoztak, az AIPAC, a Zsidó Világkongresszus (WJC), az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC), a Zsidó Nemzeti Alap (JNF) is hallatta hangját.

Barbra Streisand október 1-jén twitter üzenetéhez: “Mikor csap át az anti-cionizmus véres antiszemitizmusba?” Marcus cikkét linkelte.

Barbara Streisand (Forrás: Wikipedia)

A Berkeley egyetemi szabályok tiltják a „cionista előadókat”? 

Nem. A vendégelőadókkal kapcsolatos szabályok változatlanok, és a diákcsoportok többsége nem ellenzi ilyen előadók föllépését. A jogi kar állománya elítélte a petíciót, több mint húsz professzor nyílt levélben foglalt állást a zsidó diákok mellett, a javaslatot „kirekesztőnek, a szólásszabadsággal és közösségünk értékeivel ellentétesnek” minősítve.

A zsidók a Berkeley egyetemen dühösek, de most már főleg Marcusra és másokra, akik állítják, hogy a campus az antiszemitizmus melegágya.

„Az ötlet, hogy a Berkeley jogi karán ’zsidómentes övezetek’ alakultak ki, abszurd” – írta két tanár, Ron Hassner és Ethan Katz véleménycikkükben. Állítják, hogy a Berkeleyről, mint antiszemita fészekről írott tudósítások alaptalanok. Olyan cionista előadók jártak náluk, mint Josszi Shain Kneszet képviselő. „Kilenc diákcsoport akciója mit sem változtat azon, hogy Berkeley intézményesen elkötelezett a zsidó és izraeli tanulmányok irányában” – írják. Chemerinsky saját véleménycikkben fejezte ki támogatását.

„Az anticionizmus körüli pánikkeltés az USA egyetemi campusain csakis a szélsőséges eszmék terjedését szolgálja, és fölöslegesen erodálja a zsidók biztonságérzetét olyan területeken, ahol virágzik a zsidó élet” – írja Hassner és Katz, megjegyezve, hogy az anticionista kampány „botrányosan kirekesztő, bigott és fölháborító”.

 

Miért éppen a Berkeley?

A város valóban elhíresült, mint a progresszív aktivizmus fészke, és a jobboldali, szólásszabadságot hangsúlyozó narratíva célpontja a campusokon. De van itt még valami.

A Berkeley jogi karán működő Zsidó Jog és Izrael Tanulmányok Intézete nemrég 10 millió USD adományban részesült a Helen Diller Institute részéről. Az összeget részben külföldi előadók tiszteletdíjára szánják. A bejelentéskor a palesztin diákok követelték az adomány visszautasítását. Arra hivatkoztak, hogy a korábbi Diller családi támogatást helytelen célokra használták az Izraelt kritizálók ellen. Most Hassner és Katz foglalkoztatása a fenti intézetben éppen a Diller támogatáson keresztül vált lehetővé.

A donorok az amerikai egyetemeken folyó Izrael tanulmányok támogatásakor fokozottan ügyelnek arra, hogy pénzüket a számukra megfelelő kutatásokra és eszmék terjesztésére fordítsák. Olyan csoportok, mint a StandWithUs arra buzdítják az adományozókat, hogy építsenek be Izrael-barát biztosítékokat az adományozott jelentős összegekbe. A közvéleményt biztosítani kell a felől, hogy Izraellel kapcsolatosan minden rendben megy Berkeley-ben; ez megnyugtatja a donorokat.

Az év elején a Washington Egyetemen (UW) egy donor 5 millió USD adományt vont vissza az Israel Studies programtól, mert elégedetlen volt egy, a tanszéken írt Izrael-kritikus levél tartalmával.

A “Berkeley Law Students for Justice in Palestine” egyik mozgósító plakátja (forrás: azonos nevű fb oldal)

 

Mi jöhet most?

Az Izrael-barát csoportok olyan forgatókönyv szerint léphetnek föl, amelyek talán kevéssé fognak tetszeni a zsidó tanerőnek, mert ők nem érdekeltek a hangos reakciókban.

A StandWithUs, az állampolgári jogokkal kapcsolatos eljárással fenyegetőzve arra hivatkozik, hogy az oktatási minisztérium már indított eljárásokat olyan intézményeknél, ahol nem léptek föl kellő eréllyel az antiszemitizmus ellen. Újabban a Brandeis Center és a Jewish On Campus megfigyelő csoport a Vermonti Egyetemen indított vizsgálatot arról, hogy egy diákcsoport nem volt hajlandó befogadni soraiba cionista diákokat. (Az iskola vezetése erőteljesen visszautasította a vádakat.)

Marcus nem nyilatkozott a JTA-nak arról, hogy a Brandeis Center panasszal él-e a Berkeley Egyetem ellen. A szervezet azonban ragaszkodik hozzá, hogy minden campuson elhangzó anticionista beszéd kirekesztőnek minősül a zsidó diákokkal szemben, és az egyetem kötelessége föllépni az ilyen megnyilvánulások ellen, bármilyen eszköz igénybe vételével, akár személyre szóló felelősségre vonással. Marcus azt mondta a JTA-nak, hogy „készek bármilyen akció alkalmazására”, de hogy milyenre, azt nem részletezte.

A JTA cikke nyomán Bassa László

Címkék:anticionizmus, Berkeley, Justice for Palestine, zsidó érdekdelem

[popup][/popup]