Zsidók százainak életét megmentő náci tisztviselő a Világ Igaza lett

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Halála után 40 évvel, Helmut Kleinicke, aki zsidó munkásokat bujtatott és mentett meg a haláltáborba történő deportálástól, Berlinben január 14-én megkapta a Világ Igaza címet.

Helmut Kleinicke középen

Az esemény egyik résztvevője, a 95 éves Josef Konigsberg könnyekben tört ki. Ő az egyetlen személy Németországban, aki élő tanúja Helmut Kleinicke bátor tetteinek a háború idején.

„Életem egyik legszebb napja a mai“ – mondta Konigsberg, és amikor a tőle nem messze ülő Juta Scheffzekre, Kleinicke lányára nézett, azt suttogta: „Köszönöm, köszönöm.”

A Világ Igaza címet a Jad Vasem izraeli Holokauszt emlékközpont ítéli oda azoknak, akik életük kockáztatásával mentették a zsidókat a 2. világháborúban. Jeremy Issacharoff, Izrael németországi nagykövete Konigsberggel együtt adta át a tanúsítványt a kitüntetett lányának.

Kleinicke a náci párt tagja volt, és embermentő cselekedetéről mindmáig kevesen tudtak. Ő a 628. német állampolgár, aki az elismerésben részesült.

Nem teljesen tisztázott indítékokból – talán szerénységből, vagy a nyilvánosság kerülése végett a háború utáni Németországban – Kleinicke egészen 1979-ben, 72 éves korában bekövetkezett haláláig hallgatott hőstettéről. Leányának keveset beszélt a háborús időkről, és három túlélő neki címzett levelére nem válaszolt.

Jeremy Issacharoff, Izrael nagykövete Németországban (balra,), Julia Scheffzek és Josef Konigsberg a Helmut Kleinicke emlékének tiszteletére adott rendezvényen a berlini Izraeli Nagykövetségen (Fotó: Yaakov Schwartz/ Times of Israel)

Három éve a Kan izraeli szolgálati tévécsatorna riportban számolt be Kleinicke történetéről, megszólaltatva számos túlélőt, akik találkoztak Scheffzekkel, és az asszony maga is kutatásba kezdett. A berlini ünnepségen Scheffzek elmondta, hogy édesapja története, valamint első útja Izraelbe három évvel ezelőtt, gyökeresen megváltoztatta életét. „Igazolódott, amiről Apám csak néhány szót ejtett, és nem tudhattam, vajon igazat mond-e.”

Kleinicke 1933-ban lépett be a náci pártba, főtisztviselői helyzetét használta fel arra, hogy a felső-sziléziai Chrzanów építkezésein zsidókat alkalmazzon munkásként. Ez megmentette őket attól, hogy az onnan alig 20 km-re eső Auschwitzba kerüljenek. Mindegyiküknek volt igazolása arról, hogy Kleinicke alkalmazásában áll. Házának pincéjében olyan zsidókat bujtatott, akik rossz fizikai állapotban voltak, és a deportálás lett volna sorsuk.

A náciknak föltűnt, hogy a Kleinickének dolgozó rabok közük sokak eltűntek, és büntetésül áthelyezték katonai kiképzőnek.

Kleinicke nem vezetett arról, hogy hány zsidót mentett meg, de a túlélők számukat több százra becsülik.

A január 14-i esemény részvevőinek Konigsberg elmondta, hogy őt személyesen Kleinicke emelte ki egy auschwitzi transzportból, amikor 16 éves volt.

Bassa László a Times Of Israel cikke nyomán

 

[popup][/popup]