Zoltai meggyengült? – Interjú a Mazsihisz új elnökével, Heisler Andrással

Írta: Pályi Márk - Rovat: Kiemelt, Politika

Heisler Andrást választotta mai, rendkívüli közgyűlésén elnökének a Mazsihisz. Riválisaival szemben Feldmájer Péter, korábbi elnök visszalépése segítette, hogy megszerezze a szükséges többséget. Az 58 éves mérnök-közgazdász, aki 2003 és 2005 között már volt a Mazsihisz elnöke, a 107 szavazatból 59-et szerzett meg, így már az első körben eredményes volt a választás.

Heisler Andras jpg

Mi érlelte meg Feldmájerben és önben, hogy szövetségre lépjenek egymással?

Noha rengeteg vitánk volt és sok mindent másképp láttunk, magam is sokat kritizáltam őt, egy dologban közös nevezőn vagyunk: mindketten őszintén a magyarországi zsidóság jövőjét akarjuk építeni.

Mintha az tényleg összekötné önöket, hogy nincsenek zavaros pénzügyeik.

A közösség pénzéhez soha nem nyúltunk, ez tényleg nagyon fontos – de ez Tordai Péter korábbi elnökre is érvényes.

A mostani összefogás és eredmény már csakugyan erőt mutathat föl az ügyvezető igazgatóval szemben. Milyen változást hozhat?

Rengeteg változást szeretnék a Mazsihiszen belül. A Mazsihiszt egész másképp kell pozicionálni: valódi ernyőszervezetté kell alakítani, a vezetőség, a rabbiság és a tagság együttes döntése alapján.

Most erre lát is reálisabb esélyt, mint az elmúlt húsz évben?

A hangulat picit forradalmi – ez nagy változásokra nyithat esélyt. A Mazsihisz ugyanis olyan krízishelyzetbe jutott, ami katalizálhatja a pozitív változásokat. Az is egészen biztos, hogy új típusú menedzsmentre van szükség

Ez azt jelenti, hogy el szeretnék mozdítani Zoltait a posztjáról?

Úgy gondolom, le kell ülnünk Zoltai úrral, és végig kell beszélnünk, milyen lehetőség van az együttműködésre, és milyen keretek között valósítható meg. Azt azért fontos hangsúlyozni, hogy formálisan Zoltait is a közgyűlés választotta meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Zárt ülésen választott elnököt a Mazsihisz

Zárt ajtók mögött? Elnököt választ a Mazsihisz. Esélyek és háttér

Kampánybotrány Mazsihisz elnökválasztás előtt

“Az ügyvezetés fölé kell helyezni a vezetőséget” – interjú Feldmájer Péterrel

 

[popup][/popup]