Zelenszkij főtanácsadója drónok eladására szólította föl Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

David Arahamia, Kijev tárgyaló-küldöttségének vezetője szerint a zsidó állam példaértékű lehet a jövő Ukrajnája számára; ám jelenleg az izraeli drónokra van a legnagyobb szükségük.

Izraeli katona egy drónt indít útnak (Forrás: IDF)

Arahamia a The Times of Israelnek (ToI) adott telefon-interjúban hangsúlyozta, hogy eljött az idő az izraeli fegyverszállítások megindítására. Főleg rakéta-elhárító egységekre van nagy szükség.

Ehelyett azonban Bennett egyelőre Putyinnal és Zelenszkijjel értekezett telefonon a tűzszünetről, Izrael pedig 100 tonnányi humanitárius segélyt küldött és hat héten át működtetett tábori kórházat Nyugat-Ukrajnában.

Arahamia a tűzszünetre irányuló erőfeszítéseket sikertelennek, Lavrov beszédét Hitlerről, és a zsidók világháborús szerepéről botrányosnak ítélte. Úgy véli, nincs semmi gond Zelenszkij zsidó gyökereivel. Az ukrán elnök közeli bizalmasa szerint főnöke „gyakran említi Izraelt, mint élő példát arra, milyen az, amikor állandó veszélyeztetettségben kell létezni. Az új Ukrajna példaképe lehet Izrael… Szükségünk van országuk tapasztalataira, hogy elkerüljük a hibákat, és képesek legyünk előre haladni.”

Arahamia szerint Ukrajna nagy előnye az emberi tényező, éppen úgy, mint Izrael esetében. Képesek voltak harctéri sikereket elérni az orosz túlerővel szemben. Ukrán civilek is részt vállaltak a háborús erőfeszítésekből. Önkéntesek dolgoztak a közösségi médiában, drónok működtetésében, anyagmozgatásban, polgári menekültek költöztetésében.

Michael Brodsky, Izrael ukrajnai nagykövete a héten Kijevben járt, és ukrán vezetőkkel tárgyalt arról, hogy milyen szerepet játszhat Izrael az ország újjáépítésében. „A főbb területek: egészségügy, belbiztonság, mezőgazdaság, vízgazdálkodás, infrastruktúra” – mondja.

David Arakhamia (Vadym Sarakhan/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

A ToI-nak Arahamia pénteken azt nyilatkozta, hogy mintegy negyven zsidó harcos rekedt a mariupoli Azovsztal acélműben.

Az Azov ezredet 2014. évi megalakulása óta sokan vádolták neonáci ideológiával. Ezek az állítások képezték Putyin érvelésének magvát, amikor azt állította, hogy Oroszország célja a hadjárattal Ukrajna „demilitarizálása és nácitlanítása” volt.

Az egység 2014, szeptemberében olvadt be a Nemzeti Gárdába, és ukrán hivatalos személyek egyetértenek abban, hogy az ezred magas professzionális szintet ért el. Arahamia visszautasítja az orosz állításokat: “Azok a vádak teljesen megalapozatlanok. Sokan ismerik őket és sértőnek találják azokat.”

A hatalmas Azovsztal az ukrán ellenállás utolsó bástyája volt Mariupolban. A föld alatt, alagutakban és bunkerekben ukrán harci egységek és civilek százai húzódtak meg a több héten át tartó ostrom során. A civilek evakuálására nemrégiben sor került.

Hétfőn több száz katonát vittek át az orosz támogatta szeparatisták területére; ami az ukrán ellenállás végét jelzi.

Oroszország tömeges megadást emleget, miközben az ukránok azt hirdetik: az ezred teljesítette küldetését.

Az acélmű teljes elfoglalása fordulatot jelent a háború menetében. Az ottani orosz csapatok teljes erejükkel Kelet-Ukrajna felé fordulhatnak.

Zelenszkij bizalmasa említést tett egy zsidó harcosról, aki a múlt héten videót tett közzé, amiben fölhívta Izraelt, nyújtson segítséget az Azovsztalban körülzárt egységnek.

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]