Zelenszkij figyelmezteti Izraelt: Putyin segíteni fogja Irán atomprogramját

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ukrán elnök a Haaretz Demokrácia Konferencián elmondta, hogy az iráni öngyilkos drónok eladása Moszkvának részben azért vált lehetségessé, mert Izrael úgy döntött, hogy semleges marad a konfliktusban.

Forrás: Youtube screenshot

Moszkva katonai együttműködése Teheránnal valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy Oroszország segíti Iránt atomprogramjának fejlesztésében – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint Izrael megakadályozhatta volna a két ország izmosodó szövetségét.

Az ukrán államfő a Haaretz Demokrácia Konferenciához intézett, előre rögzített videóüzenetben azt mondta, az iráni orosz fegyverüzlet csak azért vált lehetségessé, mert Izrael úgy döntött, hogy semleges marad a konfliktusban.

“A nyolc hónapja zajló totális háború alatt Oroszország közel 4500 rakétát vetett be ellenünk. És a rakétakészletük egyre fogyatkozik. Ezért Oroszország más országokban keresett megfizethető fegyvereket, hogy folytathassa a terrort. Iránban találta meg őket” – mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy az ukrán hírszerzés becslései szerint Oroszország mintegy 2000 Shahed drónt rendelt Teherántól.

נשיא אוקראינה זלנסקי בנאום לועידת ״הארץ״ 2022

The following video is a part of Haaretz news coverage. For the newspaper website: https://www.haaretz.co.il/

“Lenne egy kérdésem önökhöz: Önök szerint Oroszország hogyan fizet Iránnak ezért? Iránt csak a pénz érdekli? Valószínűleg egyáltalán nem a pénz, hanem az iráni atomprogramhoz nyújtott orosz segítség. Valószínűleg éppen ez a szövetségük értelme. És ez a szövetségük egyszerűen nem jött volna létre, ha az önök politikusai annak idején csak egy döntést hoztak volna: azt a döntést, amit mi kértünk”.

Ukrajna az orosz invázió februári kezdete óta kér izraeli katonai segítséget. “Ha azonnal biztosítottuk volna légtereünket, amikor szembesültünk a rakéta- és drónfenyegetéssel, akkor Oroszországnak most nem is lenne indítéka arra, hogy Iránhoz menjen, és felajánljon neki valamit a terrorban való segítségnyújtásért cserébe” – mondta. Zelenszkij felszólította Izraelt, hogy “cselekedjen együtt” a Kijevet felfegyverző nyugati demokráciákkal.

Izrael biztonsági establishmentje ellenzi Ukrajna felfegyverzését, azzal érvelve, hogy a Moszkva elleni lépések veszélyeztetnék az Izraeli Védelmi Erők cselekvési szabadságát Szíriában, ahol az orosz erők félreálltak és engedélyezték az iráni célpontok elleni légicsapásokat.

Haaretz.com -jég

Címkék:atomprogram, Irán, Izrael, Oroszország, Ukrajna, Zelenszkij

[popup][/popup]