Zelenszkij, a „modern-kori Makkabeus” az amerikai kongresszus előtt beszélt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Akik hanukai hasonlatokat vártak tőle, bizonyára csalódtak.

Angol nyelven elmondott történelmi jelentőségű, fölkavaró beszédében Volodimir Zelenszkij az oroszok által rakétázott Bahmut városát mint a szabadság fellegvárát említette a megszállók elleni harcban. Amikor azonban a fény és sötétség összecsapásáról beszélhetett volna, a zsidó származású elnök nem ejtett szót a negyedik Hanukka gyertyáról.

“Karácsonyt fogunk ünnepelni… Gyertyát fogunk gyújtani – nem mintha az romantikusabb lenne, hanem mert millióknál nincs áram, fűtés vagy vezetékes víz”– mondta.

Határozottan állította, hogy Ukrajna ünnepelni fog, akár az orosz légicsapások közepette is. „Önmagunkba vetett hitünk nem inog meg.”

Közben sok zsidó hanukkai menórát posztolt Twitteren, azzal kommentálva, hogy a gyertyákat Zelenszkij tiszteletére gyújtották meg.

Az ukrán elnököt, aki ritkán beszél zsidó gyökereiről, gyakran emlegetik „modern-kori Makkabeusként”. Hallgatósága nyilván túlnyomórészt keresztényekből áll, így nem meglepő, hogy nem a zsidó múltat idézi föl. De az is lehetséges, hogy tudása e téren nem tökéletes, hiszen a Szovjetunióban nőtt föl, ami nem a zsidó oktatásáról volt híres.

A Makkabeusok mégsem maradtak említés nélkül Washingtonban szerdán. A kongresszusi beszédet megelőzően tartott Zelenszkijjel közös sajtóértekezleten Biden elnök elmondta, hogy a látogatásra akkor került sor, „amikor a zsidó nép, köztük Zelenszkij elnök és sok más család megemlékezik arról a hőstettről, amikor harcosok kicsiny csoportja saját értékeiért és szabadságáért folytatott küzdelmet, amit végül siker koronázott.”

Biden, aki  Fehér Házi Hanukka ünnepségen vett részt hétfőn, azon megemlékezett arról, hogy „a hit lángja nyolc napon keresztül világított, pedig csak egy napra volt elegendő. „A túlélés és kitartás története az év leghidegebb napján emlékeztet bennüket arra, hogy a fény mindig legyőzi a sötétséget.” – mondta.

A két vezető által hivatkozott metaforák párhuzama ütős volt.

Mindazonáltal a Makkabeusok és Ukrajna közötti párhuzam kissé erőltetett. Amikor fölvette a harcot a betolakodókkal és esélytelenként szembeszállt a támadókkal, Zelenszkij asszimiláns zsidóként mutatkozott be a karácsony emlegetésével. Az asszimiláció-ellenes Makkabeusok gerilla harcmodorukkal és maguk készített fegyvereikkel teljesen egyedül voltak, senkire sem számíthattak. Nem volt velük nagyhatalom, akihez segítségért fordulhattak volna a Szeleukidák elleni harcban.

Bár szerencsére távolról sem annyira erőszakosan elszánt az önrendelkezéséért vívott harcban, mint Júdás Makkabeus, Zelenszkij bátorsága mégis lenyűgöző. Beszédében hangsúlyozta, hogy abban a világban, amiben élünk, a dolgok összefüggenek, és küzdelmében nincs egyedül.

Talán éppen ezért hívják őt „modern-kori Makkabeusnak”.

Forward – Bassa László

[popup][/popup]