Weboldal az egyetemi antiszemitizmus bejelentésére

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A hírt a Hillel International, a világ legnagyobb zsidó diákszervezete hozta nyilvánosságra szerdán. A zsidó diákok a mostantól élő ReportCampusHate.org csatornán jelenthetik be panaszaikat, és biztonsági és bűnüldözési szakértőktől „kapnak azonnali segítséget”.

“Anticionista” tüntetés egy amerikai egyetemen

A projekt a Hillel, a Rágalmazás-elleni Liga (Anti Defamation League – ADL) és a Secure Community Network (SCN) szervezetek összefogásával valósult meg, és „biztosítani fogja az antiszemita trendek nyomon követését” – áll a Hillel nyilatkozatában.

A csoport közvélemény-kutatási adatai szerint az antiszemita cselekmények által személyesen érintett zsidó egyetemisták 74%-a az eseményt nem jelenti be, csupán 3%-uk tudatja a helyi vagy a campus rendőrségével. A diákok 41%-ának fogalma sincs, mi a teendő ilyenkor.

A beküldött incidenst egy képzett biztonsági szakértő vizsgálja meg, és lép kapcsolatba a bűnüldözési szervekkel és az egyetemi Hillellel, hogy azok az egyetemtől kapjanak megfelelő magyarázatot.

Adam Lehman, a Hillel International vezetője reményét fejezte ki, hogy a weboldal „javítani fogja a klímát a campusokon” – a zsidó diákok megelégedésére, amire nagy szükség lenne. A diákok bízhatnak benne, hogy megkapják a szükséges támogatást.

A Hillel nyilatkozatában áll, hogy a 2020-2021 tanévben 244 antiszemita incidenst regisztráltak az USA egyetemein, szemben az előző tanév 181 eseményével.

Michael Masters, a zsidó intézmények biztonságáért felelős SCN országos igazgatója azt mondta, hogy a weboldal főként azokon a diákokon segít, akik nem tudják, kihez forduljanak panasszal az őket ért antiszemita inzultus ügyében. Az SCN biztonsági infrastruktúrája segít a veszély fölmérésében és az azonnali ellenakció foganatosításában.

Augusztusban a Hillel bejelentette, hogy új partnerségi viszonyt alakított ki az ADL-lel, ami az antiszemitizmus történetének hangsúlyozottabb tananyagba foglalását is érinti. Jonathan Greenblatt, utóbbi vezérigazgatója a lépést fontosnak tartja, mivel elősegítheti a campusokon és a közösségekben is tapasztalható gyűlölethullám megfékezését.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Campus antiszemitizmus

[popup][/popup]