Vezető európai rabbi: Izraelnek fel kell készülnie az európai zsidók ezreinek befogadására

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Ha Európa kormányai továbbra is eltűrik “a zsidógyűlöletnek ezt az áradatát, akkor számíthatnak arra, hogy százak és ezrek fognak távozni” – mondta Menahem Margolin rabbi egy antiszemitizmus ügyében rendezett konferencián.

Menachem Margolin (Forrás: twitter)

Miközben több száz zsidó érkezett Amszterdamba egy “vészhelyzeti csúcstalálkozóra”, az Európai Zsidó Szövetség vezetője hétfőn felszólította Izraelt, hogy készüljön fel a bevándorlók tömeges beáramlására, mivel az antiszemitizmus az egekbe szökik az egész kontinensen.

Menachem Margolin rabbi, aki korábban bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, amiért az európai zsidóságot alijázásra buzdította, a jelenlegi helyzetre való tekintettel változtatott álláspontján.

“Netanjahu miniszterelnök úr, még nem tartunk ott, de álljon készen. Készítse fel a kormányhivatalokat. Mert ha az európai kormányok úgy folytatják, ahogy eddig tették, ha továbbra is eltűrik a zsidógyűlöletnek ezt az áradatát, akkor számíthatnak arra, hogy százak és ezrek távoznak közülünk” – mondta Margolin a csúcstalálkozót megnyitó beszédében.

“A hagyományos ruhát viselő vagy mezuzát az ajtójukon elhelyező zsidók szüntelen zaklatással néznek szembe. A zsidó diákok életveszélyes fenyegetéseket kapnak, kizárják őket az egyetemi kurzusokról, miközben a gyűlölködők minden következmény nélkül firkálják össze a zsidó otthonokat, zsinagógákat és temetőket.”

“Azért gyűltünk össze Amszterdamban, hogy harcoljunk az otthonunkért. De ez csak akkor maradhat továbbra is az otthonunk, ha az európai kormányok is azt akarják, hogy maradjunk, és segítenek bennünket a harcunkban. Ma azért találkoztunk, hogy eszközöket adjunk nekik ehhez” – folytatta.

“Európa az otthonunk, és bár Izrael a biztosításunk, nem akarjuk ezt igénybe venni, amíg nem feltétlenül szükséges” – tette hozzá Margolin.

Az EJA-csúcstalálkozóra hétfőn és kedden kerül sor a holland nagy városban. Témája  a széles körben elterjedt antiszemitizmus, amely aggasztó méreteket öltött Izraelnek a Hamász ellen a Gázai övezetben folyó háborúja közepette.

“Minden józan, családjáról gondoskodó emberbiztonságban akar élni, és ha ez az alapvető feltétel nem áll fenn, az emberek alternatívát keresnek. Tehát a válaszom igen, aggódom az európai zsidóság jövőjéért” – mondta Margolin hétfőn Amszterdamban a JNS-nek.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter videó üzenetben fejezte ki támogatását.

A konferencián részt vett Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatásával foglalkozó koordinátora is.

“Az Európai Bizottság 2021-ben elfogadott egy stratégiát, amely nagyon világosan kimondja: azt akarjuk, hogy az európai zsidók kulturális és vallási hagyományaiknak megfelelően és biztonsági aggályoktól mentesen mozoghassanak” – mondta von Schnurbein a JNS-nek.

“Az a törekvésünk, hogy antiszemitizmustól mentes Európai Uniót akarunk. Tudjuk, hogy jelenleg messze vagyunk ettől, de az Európai Bizottság nagyon is a zsidó közösségek oldalán áll ebben a harcban, és nagyon világosan kijelenti, hogy nem a zsidóknak kell harcolniuk az antiszemitizmus ellen, hanem mindannyiunknak, a társadalom egészének és a kormányoknak kell foglalkozniuk ezekkel a kérdésekkel” – mondta.

Az egyik hétfői panelbeszélgetés az európai kormányok antiszemitizmusra adott válaszlépéseivel foglalkozott, amelyet Ruth Wasserman Lande, az EJA vezető tanácsadója, egy volt izraeli törvényhozó moderált.

“Az európai zsidók úgy érzik, hogy a hatóságok által tett lépések ellenére egyedül vannak. Sokkal több érdekérvényesítésre, lobbitevékenységre és a zsidók elleni bűncselekmények bejelentésére van szükség. Nagyon sok mindent meg kell tenni, és ennek egy részét az EJA végzi” – mondta Wasserman Lande a JNS-nek.

A brüsszeli székhelyű EJA a zsidó identitás erősítésén, az európai zsidó tevékenységek bővítésén és a zsidó érdekek védelmén dolgozik, többek között a BDS-mozgalom elleni politikai kezdeményezések létrehozásával és a zsidók képviseletével a kisebbségeket érintő európai tárgyalásokon.

 

“…Megpróbálunk olyan megoldásokat találni, amelyeket javasolhatunk a kormányoknak, a bűnüldöző hatóságoknak, a politikusoknak és a pedagógusoknak is” – mondta a JNS-nek Tal Rabina, az EJA stratégiai igazgatója és az EJA izraeli irodájának vezetője.

“A helyzet ugyanolyan veszélyessé válik, mint a holokauszt idején volt, annyi hasonlóság van” – folytatta. “Amikor azt mondom, hogy mi, akkor nemcsak a zsidókra gondolok, hanem az európai társadalmakra is. A szélsőségesség, a gyűlöletbeszéd, az antiszemita üzenetek falra írása, így kezdődött minden. Nem szabad elfelejteni, hogy a náci rezsim a “liberális” egyetemeken kezdődött”.

Rabina kifejtette, hogy az európai zsidó közösségek nem a döntéshozók szimpátiáját, hanem a cselekvést keresik.

“Egyes vezetők populista irányzatokat követnek ahelyett, hogy vezetnének, és ez katasztrófa” – mondta. “Izraelt és a zsidó népet hibáztatni, amint a világ egyetlen más konfliktusában sem teszik, szörnyű, és gyakorlatilag növeli az antiszemitizmust. Vissza kell vágnunk”.

JNS

[popup][/popup]