Veszélyeztetett zsidó közösségek Európában

Írta: Árva László/magyaridok.hu/ - Rovat: Politika

Sarkosan és őszintén fel kell tenni azt a kérdést, hogy érdemes-e az évszázadok óta Európában élő zsidó népességet Afrikából és a Közel-Keletről érkező muszlim bevándorlókra „cserélni”.

Bataclan

Párizs, 2015. november 13: A Bataclan szórakozóhely ellen elkövetett merénylet után felvonul a rendőrség

A jelenlegi előrejelzések szerint annak ellenére, hogy zárva van a nyugat-balkáni útvonal, Afrikából és a Közel-Keletről év végéig újabb több millió bevándorló (vagy mondjuk így: menekült) fog Európába érkezni. Hogy ennek milyen társadalmi következményei lehetnek, arról a párizsi és brüsszeli terrortámadások jó és előzetes képet adtak, ugyanakkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy ez a bevándorlási hullám milyen módon fogja érinteni az európai gazdaságot.

Sarkosan és őszintén fel kell tenni azt a kérdést, hogy érdemes-e az évszázadok óta Európában élő zsidó népességet Afrikából és a Közel-Keletről érkező muszlim bevándorlókra „cserélni”. Ez a kérdés már csak annál is inkább fontos, mert pár hete még azzal a véleménnyel szembesültünk, hogy a bevándorlók adnak választ Európa elöregedésére, és segíteni fognak mind a nyugdíjasválság, mind a munkaerőhiány megoldásában. A válasz megfogalmazásánál éppen ezért el kell tekinteni minden olyan érzelmi motivációtól, hogy ki mennyire kedveli a mohamedánokat, vagy hogy ki mennyire fél a muszlim terroristáktól, és pusztán a gazdaság érdekeit kell vizsgálni.

Miért kell egyáltalán feltenni ezt a kérdést? Azért, mert valószínűleg a zsidó népességet fogja a leginkább érinteni az iszlám lakosok számának európai növekedése. Ezért komoly az esélye annak, hogy az európai zsidóság jelentős része (meg lehet kockáztatni: zöme) néhány éven belül el fog menni a kontinensről, semmint hogy kiszámíthatatlan veszélyeknek tegye ki életét. Már eddig is szép számmal voltak tragédiák Európában, amelyek muszlim elkövetők zsidókkal szembeni támadásainak a következményei voltak.

Az európai antiszemita támadások még valamikor a kilencvenes évek elején Párizsban, a Diadalívnél, illetve az RER gyorsvasútban elkövetett és a GIA, az Iszlám Fegyveres Csoportok által felvállalt robbantásokkal kezdődtek. Azóta is évente egyre több, rendszerint Európában élő, viszonylag fiatal muszlim férfiak által elkövetett támadás történt az európai zsidók ellen.

2012-ben az algériai származású Mohamed Merah a dél-franciaországi Montau-ban három zsidó gyermeket és egy rabbit gyilkolt meg, majd 2014 májusában Mehdi Nemmoche merényletet követett el a brüsszeli zsidó múzeumnál és négy embert ölt meg. Majd következett a párizsi Charlie Hebdo és egy kóser hipermarket elleni fegyveres támadás, illetve a 2015. év első felében a Brüsszel és Párizs között közlekedő TGV-n bekövetkezett (szerencsére áldozatokat nem követelő) kalasnyikovos merényletkísérlet. Sok más kisebb-nagyobb támadás közül az egyik legutolsó a november 10-i milánói támadás volt, amikor egy ortodox zsidó férfira rontottak késsel.

[popup][/popup]