Vasvári Pál utcai zsinagóga – a Budapesti Zsidó Hitközség bekeményít

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Miután a BZSH legutóbbi közgyűlése nem tudott érdemi döntést hozni a Vasvári Pál utcai zsinagógai körzet jogállásának ügyében, majd pedig nem engedték be a BZSH küldöttségét a Chabad-EMIH kötődésű Oberlander Baruch vallási vezetése alatt álló Vasvári Pál utcai zsinagógába, a BZSH elnöke rendkívüli küldöttgyűlést hívott össze január 17-e vasárnapra.

Ennek kapcsán Ács Tamás, a BZSH elnöke az alábbi levelet juttatta el a BZSH közgyűlés minden tagja részére:

Tisztelt BZSH Küldött!

A Budapesti Zsidó Hitközség elnökeként szeretném röviden összefoglalni és közzé tenni a vasárnapi közgyűlés egyik központi kérdésével, a Vasvári Pál utcai templomkörzettel kapcsolatos gondolataimat.

Ács Tamás

Ács Tamás BZSH elnök

A Vasvári múltja és jelene:
– Budapest VI. kerületének egy szűk utcájában bújik meg a város képéhez illeszkedő bérház udvarán egy zsinagóga, amely 1868 óta ad lelki otthont, támaszt a környék zsidó lakosságának.
Nagy múltú épület, ahol nagy tekintélyű tudós rabbik tanítottak, adtak tanácsot, nyújtottak vigaszt és mondtak kaddist a közösség eltávozott tagjaiért. A holokauszt, majd az azt követő kommunista diktatúra évtizedeinek következménye drámai.A Vasvári Pál utcai zsinagógának az elmúlt 70 évben ugyanazokkal a nehézségekkel kellett megküzdenie, mint Budapest, de akár az ország összes zsinagógájának.

Az 1994.év fordulópont volt a Vasvári Pál utcai körzet életében. Ekkor kérték fel Baruch Oberlandert – aki l989-től a Chabad Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület megalapítása óta tartózkodott Magyarországon – a közösség vallási vezetőjének. A vallási élet a Chabad Lubavics irányzat hatása alá került. (Oberlander rabbi nevéhez fűződik az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 2004. évi megalapítása.)
Az elmúlt évek alatt egyre markánsabban jelentek meg azok az alapvető (elvi) különbségek, amelyek mára már szinte áthidalhatatlan akadályokat képeznek a magyarországi neológia és a Chabad Lubavics (EMIH) irányzata között.

Helyzetértékelésem és javaslatom a jövőre vonatkozóan:
– Meggyőződésem, hogy a BZSH egy értékközösség. Sokfélék vagyunk, és különböző kérdésekről eltérően gondolkodunk. Ugyanakkor elfogadjuk és elismerjük egymást, nem kérdőjelezzük meg a másik hovatartozását, hitét.
Nincs így ezzel a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbija, aki egyben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vallási vezetője. Az EMIH és a magyarországi Chábád lubavicsi mozgalom ugyanis
– nem ismeri el a BZSH neológ rabbijait,
– nem fogadják el a BZSH rabbiságának döntvényeit,
– nem fogadják el a neológ rabbik által kiadott kasrut-ot,
– nem fogadják el a neológ rabbik által felügyelt és dokumentált betéréseket,
– nem ismerik el a neológ rabbik által kötött házasságokat.

A BZSH, az ingatlan tulajdonosként – annak ellenére, hogy a Vasvári Pál utcai körzet önmagát már évek óta EMIH-es közösségként deklarálja – fizeti a zsinagóga közüzemi, fenntartási költségeit és tűri, hogy döntéshozó fórumain képviselőik rendre ne a BZSH érdekeit tartsák szem előtt.

– Már több ízben, több fórumon kinyilvánítottuk, hogy nem érdekünk egy működő vallási közösség életének ellehetetlenítése.
Értékelem ugyanis a Vasvári Pál utcai közösség aktivitását, bár tőlem nagyon távol áll a vallásosság ilyen mértékűen fundamentalista értelmezése.
A tagsági viszony megszüntetésével és egy mindkét fél (BZSH-EMIH) számára elfogadható szerződés alapján, a zsinagóga megegyezés szerinti összegű bérbe adásával a közösség továbbra is használhatja a BZSH tulajdonát képező épületet.

– Fentieken kívül határozottan állítom, hogy valamennyi küldött és BZSH vezető felelőssége, hogy a Vasvári Pál utcai zsinagóga tulajdonjoga ne kerüljön a BZSH érdekkörén kívül, a keszthelyi zsinagóga átjátszásához hasonló trükkökkel se kerülhessen át az egyre különbözőbb vállalkozásokat érdekrendszerébe gyűjtő EMIH-hez.

– A probléma hitközségünk számára egyetlen megnyugtató megoldása az, hogy a Vasvári Pál utcai körzet BZSH tagságát az eredeti előterjesztésnek megfelelően, közgyűlési határozattal megszüntetjük.
Új fejlemény, hogy szándék szintjén a Vasvári Pál utcai körzet sem kíván a BZSH tagja maradni, ugyanakkor számomra jóindulattal is nehezen érthető, hogy miért nem kívánnak egy már meglévő másik zsidó hitközséghez (EMIH) csatlakozni.
Tehát ismétlem, a kérdés alapszabály szerinti, tehát jogilag értelmezhető megoldása kizárólag az, hogy a Vasvári Pál utcai körzet BZSH tagságát közgyűlési határozattal szüntessük meg.
Ennek érdekében a szavazáson valamennyi küldött részvételére számítok.

– Más jó megoldás számunkra nem képzelhető el.

Mert tartozzon össze, ami összetartozik…

Ács Tamás
elnök
s.k.”

Címkék:Budapesti Zsidó Hitközség, BZSH, BZSH-közgyűlés, Chabad, EMIH, neológia, Vasvári Pál utcai zsinagóga

[popup][/popup]