Vandalizmus: Megrongálták a budakeszi zsidó temető sírjainak felét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Ma vagy tegnap éjszaka vandálok a budakeszi zsidó temetőben az eddig el nem lopott sírok durván felét felrúgták, összetörték, kidöntötték, borzasztó károkat okoztak a temetőben” – mondta el Reich Tamás, aki helyi lakosként régóta foglalkozik az évek óta rossz állapotban lévő temető sorsával.

Vandalizmus a budakeszi zsidó temetőben (Fotók: 24.hu olvasói kép)

Délelőtt telefonon arról számolt be a hvg.hu-nak, hogy éppen kinn vannak a rendőrök, a polgárőrség vezetője, illetve a helyi városüzemeltetési vállalat igazgatója. Kérdésünkre azt mondta, bizonsági kamera nincs a helyszínen. Mialatt a hatóságok a tetteseket igyekeznek megtalálni, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a városüzemeltetéssel és a helyi önkéntesekkel közösen – akik például takarítják a helyet, vagy a füvet lekaszálják – a helyreállítást szervezi.

„Legalább tíz-tizenkét sírt rongáltak meg, de például a legfrissebb, melyet néhány éve állítottak, az megmaradt épségben” – mondja, hozzátéve: az anyagi kár jelentős. Az elkövetőkről nincs semmilyen információjuk egyelőre.

A hvg.hu kérdésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya azt közölte: az ügyben – melyről ma délelőtt szereztek tudomást – rongálás vétségének gyanúja miatt nyomozás indult. Hozzáteszik: a rendőrök a helyszínen és környékén adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak és mindent megtesznek a tettes vagy tettesek azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

Teljes cikk

[popup][/popup]