USA-arab béketerv, heteken belül létrejöhet a palesztin állam

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Államok és több arab partner részletes tervet készít az Izrael és a palesztinok közötti átfogó békemegállapodásra, amely tartalmazza a palesztin állam “határozott menetrendjét” – írja a Washington Post, amely szerint a bejelentésre a következő hetekben kerülhet sor – szemlézte a hírt a Times Of Israel.

II. Abdullah jordán király és Joe Biden amerikai elnök

A jelentés amerikai és arab tisztségviselőkre hivatkozva azt írja, hogy a terv és annak bejelentésének kulcsa az lenne, hogy Izrael és a Hamász között létrejöjjön egy kezdeti tűzszünet. Az USA tervei szerint a legalább hathetes szünet alatt az Egyesült Államok nyilvánosságra hozza a jelentést, megteszi a végrehajtás első lépéseit, beleértve egy ideiglenes palesztin kormány megalakítását, és megpróbál további támogatást szerezni a lépéshez.

A jelentés szerint azonban nem világos, hogy Izrael beleegyezik-e egy ilyen lépésbe.

A javasolt terv olyan lépéseket tartalmaz, amelyeket Izrael korábban elutasított, és amelyeket a jelenlegi kemény jobboldali kormány nagy valószínűséggel nem fog jóváhagyni, beleértve számos ciszjordániai település kiürítését, egy palesztin fővárost Kelet-Jeruzsálemben, valamint Ciszjordánia és Gáza egyesített biztonságát és kormányát.

A jelentés szerint remélik, hogy Izraelt biztonsági garanciákkal és az arab államokkal, például Szaúd-Arábiával való normalizációval meg lehet győzni – írja a Times Of Israel.

Radikális jobboldali izraeli miniszterek, Itamar Ben Gvir és Becalel Szmotrics máris elutasították a tervet.

[popup][/popup]