Ukrajnai háború: Remek alkalom az „Izrael-bírálatra”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Izrael-kritikusok” kettős mércét látnak Moszkva és Jeruzsálem amerikai kezelésében.

Sarah Leah Whitson (Forrás: Wikipedia)

Sarah Leah Whitson, a Human Rights Watch közel-keleti részlegének korábbi vezetője kettős mércével vádolja Washingtont, amiért jóváhagyja az Oroszországgal szembeni szigorú büntetést Ukrajna megszállása miatt, miközben megvétózza az Izrael elleni szankciókat a palesztinokkal szembeni bánásmód miatt. Vádjairól a Times of Israel tudósít.

“Azt látjuk, hogy nemcsak az amerikai kormány, hanem az amerikai vállalatok is azon vannak, hogy szankcionáljanak és bojkottáljanak mindent, ami az orosz kormányhoz köthető” – idézi őt a The Guardian. “Viszont épp az ellenkezőjét teszik, amikor Izrael szankcionálásáról van szó a nemzetközi jog megsértése miatt. Olyannyira, hogy az amerikai államok olyan törvényeket hoznak, amelyekkel büntetik az amerikaiakat, hacsak nem ígérik meg, hogy soha nem bojkottálják Izraelt. Ebből teljesen világos, hogy az Izraellel szembeni szankciók elutasítása, vagy akár a nemzetközi jog betartásának megtagadása pusztán politikai alapon történik”.

Julie Elliott brit munkáspárti képviselő hasonlóan nyilatkozott a parlamentben: “A palesztinok azt várják tőlünk, hogy ugyanúgy beszéljünk és cselekedjünk. A Krím miatt szankcionáltuk Oroszországot, és most valószínűleg további szankciókat fogunk bevezetni, amivel teljes szívemből egyetértek, a palesztinok mégis azt kérdezik, miért nem teszünk semmit az izraeli megszállás megszüntetése érdekében”.”

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetője élesen bírálta ezeket a megnyilvánulásokat. Szerinte a közel-keleti konfliktus “két olyan nép területi vitája, amelyeknek egyaránt történelmi igényei és kapcsolatai vannak ahhoz a területhez, ahol élnek. Ezt Oroszország brutális agressziójához hasonlítani az izraeli-palesztin konfliktus szándékos félreértelmezése, és mélyen érzéketlen az ukránok mai biztonsági és humanitárius válságával szemben”.

A Jerusalem Post kommentátora ehhez hozzáteszi: Oroszország teljes körű inváziót hajt végre Ukrajnában, hogy Kijevet Vlagyimir Putyin orosz elnök uralma alá hajtsa. Izrael azért vonult be Gázába és Dél-Libanonba, hogy véget vessen a Hamasz és a Hezbollah által az izraeli civil lakosság ellen indított rakétatámadásoknak. Aki a kettő között nem látja a különbséget, az torz módon látja a valóságot.

[popup][/popup]