Újra a német könyvesboltokba kerül a Mein Kampf?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Németországban a második világháború óta először – jegyzetekkel és kritikai megjegyzésekkel ellátva – újra kiadják a náci vezér fő művét, miután a Bajor Állam által birtokolt szerzői jog lejár. Holokauszt-túlélők felháborodtak a terven.

Jelenet egy prágai könyvesbolból. (Fotó: Reuters)

Jelenet egy prágai könyvesboltból. (Fotó: Reuters)

A németek a második világháború óta most először ismét legálisan megvásárolhatják majd Adolf Hitler Mein Kampf című művét a boltokban. A TIME magazin tudósítása szerint egy államilag finanszírozott kutatóközpont lesz a decemberre várható régi-új könyv kiadója – ekkor jár le a jelenleg Bajorország által birtokolt szerzői jog érvényességi ideje.

A Bajor Állam azért döntött a kritikai kiadás mellett, hogy elejét vegye az esetleges neonáci  reprint kiadványok sikerének.

A II. világháború után a német hatóságok megtiltották a könyv újranyomását. Most azonban a kortárs történelemmel foglalkozó Institute of Contemporary History egy különleges, 2000 oldalas kiadvány publikálását tervezi – jegyzetekkel, elemzésekkel és kritikákkal kiegészítve. Álláspontjuk szerint a Mein Kampf történelmi és oktatási jelentőséggel bíró mű.

Az újbóli kiadás híre felháborodást váltott ki a Holokauszt túlélőiben, akik attól tartanak, hogy Hitler írásának újbóli megjelentetése az üzenet átörökítésének veszélyét hordozza magában.

A Jerusalem Post cikkét Kalcsics Ildikó fordította.

 

Címkék:Mein Kampf

[popup][/popup]