Új főrabbi a MAOIH élén

Írta: jég - Rovat: Politika

Az ortodoxia “régi gárdája” a Hanna étteremben ünnepelte az új főrabbit.

A szerző felvételei

Ünnepi alkalomra gyűlt össze a Kazinczy utcai Hanna étteremben a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) régi gárdája – akik nem ismerik el, az idén februárban megválasztott, EMIH-közeli vezetőséget. (Mint tudjuk a Kazinczy utcai zsinagóga „felújítási munkák miatt” zárva tart.) A néhány hónapja Magyarországon tartózkodó Aryeh Mordechay Rabinowitz rabbi ún. szijum ünnepet tartott abból az alkalomból, hogy – immár sokadszor – befejezte a Talmud tanulmányozásának ciklusát. A rabbi az alkalomhoz illően angol, héber és jiddis nyelven Talmud-magyarázatot tartott az összegyűlt mintegy ötven embernek.

Ezután felolvasták azt a kinevezési okiratot, amelynek értelmében Rabinowitz rabbi a magyarországi orthodox zsidó gyülekezetek, továbbá a Kazinczy utcai zsinagóga és az összes ahhoz kötődő intézmény és ingatlan rabbija. Az okiratot a MAOIH vallási felügyeletét ellátó vallásbíróság (bét din) tagjai írták alá: Smuel Eliezer Stern, Jakov Menahem Mendel Steif, Abraham Hajim Meir Gestetner és Mose Tuvje Weiszberger.

Az új főrabbi hívei között

A régi gárda ezzel „sakkot adott” a MAOIH – álláspontja szerint jogszerűtlenül megválasztott – új vezetésének: az adminisztratív hatalmat birtokló Keszler Gábor elnöknek és Smuel Oirechman főtitkárnak. Az új rabbi személyét nehéz lesz figyelmen kívül hagyni.

*

Az ünnepségen a Mazsihisz részéről jelen volt Frölich Róbert országos főrabbi, Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója is. Szintén jelen volt Szántó-Várnagy Binjomin ortodox rabbi, aki jelenleg az OR-ZSE zsinagógájában látja el a rabbinikus teendőket.

[popup][/popup]