Új elnök, régi gondok – avagy mihez kezd Tordai Zoltaival?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Két jelölt közül azt választotta meg a BZSH közgyűlése a szervezet elnökének, akitől a 78. éves Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató kevésbé tart, s így szívesebben lát az elnöki székben. Így megy ez két évtizede, s így is menne, amíg Zoltai biológiai órája megengedi.

Tordai Péter.

Tordai Péter (Fotó: Villányi András)

Ha Tordai Péter, az új elnök szeretne pozitív szereplőként bekerülni a magyar zsidóság e kínos évtizedeit megörökítő majdani történelemkönyvekbe, szakítania kell elődei és saját korábbi politikájával, mely lehetővé tette az ügyvezető igazgatónak, hogy egy rossz, antidemokratikus struktúra révén, tényleges kontroll nélkül lássa el feladatát, súlyos károkat okozva a zsidó közösségnek.

Szakítania kell ezzel mindazoknak, akik a BZSH és a Mazsihisz vezető testületeiben asszisztáltak és asszisztálnak ahhoz az ízléstelen tragikomédiához, mely két évtizede zajlik, nevetségessé és viszolyogtatóvá téve nemcsak a hitközséget, hanem szégyent hozva a vallásos intézményrendszerre, és elidegenítve sok zsidót és nem zsidót a zsidó közösség egészétől is.

Szakítaniuk kell azzal a politikával, mely a személyes érdekeket a közösség érdeke elé helyezi.

Nem kisebb a feladata az új vezetőségnek, mint megszabadulni Zoltai Gusztávtól és attól a cinikus szellemiségtől, mely az antiszemitizmussal való riogatásra és a status quo őrzésére épülő politikával minden érdemi pénzügyi átvilágítást, minden érdemi szervezeti ésszerűsítést és az erkölcsi megújulásra irányuló minden érdemi törekvést elhárít.

Változtatniuk kell azon a szellemiségen, mely távol tartja a nőket, a fiatalabb korosztályt és a kritikai gondolkodást a hitközség világi vezetésétől, a rabbikat pedig munkajogi és anyagi eszközökkel tartja pórázon, hogy ne szólhassanak bele a közélet ügyeibe.

Kívánunk jó munkát az elnöknek – nem kevés feladat várja. Végezze munkáját nagyobb hitelességgel, mint korábban, nagyobb hitelességgel, mint elődei és vezetőtársai végezték eddig.

Zoltai Gusztávnak pedig – a félreértések elkerülése végett –, kívánunk 120 évet egészségben, de már nyugdíjban, távol a magyar zsidóság döntéshozói pozícióitól, és minél távolabb a Síp utca 12. kasszakulcsaitól. Mindaddig pedig ajánljuk figyelmébe bölcseink alábbi párbeszédét:

„Térj meg egy nappal halálod előtt!”

„De melyik az a nap?”

„Tekints úgy minden napot.”

 

 

[popup][/popup]