Túszokért terroristákat – körvonalazódik a megállapodás Párizsban?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy izraeli tisztviselő szombaton közölte, hogy a párizsi tárgyalásokon megállapodtak a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását biztosító keretfeltételekről, amelyet jóváhagyásra a szűk háborús kabinet elé terjesztenek, mielőtt a kabinetminiszterek nagyobb fóruma elé kerülne.

Túszok hozzátartozói tüntetnek

A tárgyalások következő szakaszában megállapodás születik arról, hogy mely túszokat engednék szabadon, valamint arról, hogy mely palesztin foglyok kerülnek szabadlábra azok közül, akik jelenleg izraeli börtönökben töltik büntetésüket. Megállapodás születik majd arról is, hogy a cserét hogyan hajtanák végre, valamint a tűzszünet feltételeiről – mondta a tisztviselő.

A Hamász hajlandó volt kompromisszumot kötni a tűzszünet időtartamáról, az alku kezdeti szakaszában szabadon engedett foglyok számáról és a gázai izraeli csapatkivonás mértékéről – írja a szaúdi Asharq Al-Awsat című újság a Hamász jól értesült forrásaira hivatkozva.

A forrás a lapnak elmondta, hogy a Hamász vezetése nem utasította el a harcok mindössze hat hétre, a megállapodás minden egyes szakaszára vonatkozó szüneteltetését, ha a közvetítők végül képesek lennének a háború befejezésére és lezárására.

A terrorcsoport hajlandó volt visszalépni attól a követelésétől is, hogy az IDF csapatait teljes mértékben vonják ki az övezetből, de ragaszkodik ahhoz, hogy az izraeli erők hagyják el a városközpontokat, hogy a kitelepített gázaiak hazatérhessenek.

A Hamász először azt követelte, hogy az első szakaszban 1500 palesztin foglyot engedjenek szabadon, cserébe 40 izraeli túsz fogságból való kiszabadításáért, de ott is született némi kompromisszum.

A jelentés szerint az egyiptomi közvetítők a kairói megbeszélések során arról tájékoztatták a Hamász vezetőit, hogy Izrael beleegyezett a gázai lakosok visszatérésébe az övezet északi részébe, és hogy az IDF megszünteti az útakadályokat az északról délre vezető utakon.

A katari és egyiptomi közvetítők óvatos optimizmusuknak adtak hangot a pénteki párizsi tárgyalások előtt, és nem vetették el, hogy a tárgyalásokon áttörést érhetnek el a jövő héten.

A katari Al Araby csatornának adott szombati interjújában Mohammad Nazzal, a Hamász politikai irodájának tagja azt mondta, hogy az elkövetkező órákban dől el, hogy életbe lép-e a tűzszünet a muzulmánok szent hónapjának, a ramadánnak a kezdete előtt. A Hamász a párizsi tárgyalások eredményeit Gázában és azon kívül is áttekintette.

A tárgyalások során David Barnea Moszad-főnök külön találkozott William Burns CIA-vezérrel, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani sejk katari miniszterelnökkel és Abbasz Kamel egyiptomi hírszerzési vezetővel, a szélesebb körű izraeli delegáció és a közvetítők találkozóin kívül.

ToI

Címkék:Izrael-Hamasz háború

[popup][/popup]