Tokió: amerikai zsidó sportoló nyerte az asztalitenisz versenyt a paralimpián

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

A húszéves Ian Seidenfeld szombati győzelmével édesapja, Mitchell Seidenfeld nyomdokaiba lépett, aki az 1992. évi barcelonai paralimpián szerzett aranyat ping-pongban – és ezen túl még három érem fűződik a nevéhez.

Mitchell jelenleg az USA válogatott csapatának vezető edzője, és fián kívül az ugyancsak zsidó Tahl Leibovitz-cal is foglalkozik.

Az ifjabb Seidenfeld a döntőben 3-0 arányban diadalmaskodott a dán Peter Rosenmeier fölött, miután a selejtezőben kikapott tőle.

Mindkét Seidenfeld a Pseudoachondroplasia nevű betegség miatt törpenövésű. A betegség következtében megreked a csont növekedése. A betegség öröklődődik. A 6. osztályú versenyzők olyanok, „akik megállnak a saját lábukon , de karuk és lábuk súlyos rendellenességet mutat.”

“Rosenmeiert jobban tisztelem bármelyik 6. osztályú versenyzőnél, tehát nagyon össze kellett szedni magam. Legszebb álmom vált valóra” –nyilatkozta Ian Seidenfeld.

Apa és fia öröme a verseny végén

Ian hatéves korában kezdett sportolni, és 2019-ben kvalifikált a tokiói paralimpiára. A COVID-19 járvány miatti halasztás lehetővé tette, hogy tovább eddzen apjával a minnesotai Lakeville-ben. A szabályok lehetővé tették, hogy az amerikai csapat edzőjeként Mitchell jelen legyen fia diadalánál.

„Amikor Ian sportolni kezdett, tudtam, hogy sikeres versenyző válhat belőle. Nagy nyomás volt rajta, mert az aranyra tört és így nehéz versenyezni. Most már bajnok, a feszültségnek vége. Kicsit sok volt ez, ha figyelembe vesszük, hogy a siker a legjobbak ajándéka, de talán éppen ez hajtotta” – nyilatkozott Mitchell a döntő után.

JTA – Bassa László

Címkék:asztali tenisz, paralimpia, Seidenfeld

[popup][/popup]