Tízezernél többen az Élet menetén

Írta: Mti/hír24/SZombat - Rovat: Politika

Külföldi diplomaták és állami vezetők a színpadon felszólalva, illetve videoüzenetben az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták, arra figyelmeztetve, hogy a vészkorszak borzalmai soha többé nem fordulhatnak elő.

Huszti István index4159268_dc1cfe368f47ea15fd24b952a08bbdb4_m

Fotó: Huszti István/index

Tudósítónk beszámolt arról, hogy egy négyfős csoport akarta megzavarni a rendezvényt egy transzparenssel, amit a hídról akartak lelógatni. A zavargók mellett állók közbeléptek, majd ezután a rendőrök is, és a csoport egyik tagját elvezették. Rövid időre így is látszott, mi van a molinón

 A megemlékezésen – a Jobbik kivételével – valamennyi jobb- és baloldali párt részt vett.

SAMSUNG

Fotó: Hír 24

 Nem ez volt az egyetlen, az Élet menetére szervezett megmozdulás. Ahogy arról beszámoltunk, az amúgy 11. alkalommal tartott demonstrációt meg akarta zavarni a Nemzeti Érzelmű Motorosok nevű Jobbik-közeli csoport. Az „Adj gázt!” néven meghirdetett menet elhaladt volna a Dohány utcai zsinagóga mellett. A hír felháborodást váltott ki, és bár a motoros felvonulás megkapta az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az antiszemita demonstráció megtartását. A rendőrség nem sokkal később betiltotta a vonulást.

MTI fotó Kovács Tamás 2

A sófár jelére tízezernél több ember indult el. A tömegben ott volt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Cserháti Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott tagja, Ilan Mor, Izrael, illetve Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok nagykövete.Kocsis Zoltán Magyar Nemzet2

Az Élet Menete Alapítvány tizenegyedik alkalommal tartott rendezvényének kezdetén Bandi László, az alapítvány kuratóriumának tagja a azt mondta: „célunk, hogy megtanítsuk a holokauszt leckéit és megmutassuk a jövő generációinak, mi az oka annak, hogy minden évben közösen megfogadjuk, hogy “Soha többé’!” Kiemelte: „mivel az antirasszizmus újra rendkívül aktuális és sürgetően fontos Magyarországon, az Élet menetének kardinális súlya van 2013-ban is”.

4159286_8429e2a045fa7a60f8b2b69c304f01c4_q

Fotó: Huszti István/Index

A menetben magyar, izraeli, EU-s és – Carl Lutz svájci embermentőre emlékezve – svájci zászlókat lengettek, valamint az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem molinóját is vitték.

A rendezvényén felszólaló hazai és külföldi szónokok az erősödő antiszemitizmus, rasszizmus és kirekesztés elleni fellépésre szólítottak fel “minden demokratikusan gondolkodó embert”. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija – köszöntve az általa több tízezresre becsült tömeget – azt mondta: nem lehet teret engedni a rasszizmusnak, ez ellen a civil társadalomnak fel kell lépnie. Utalva arra, hogy az Élet menete rendezvényével egy időben motoros felvonulást is akartak szervezni, illetve a menet elején Izrael-ellenes molinóval provokálták a holokauszt-megemlékezést, úgy fogalmazott: az ilyen tettek az élet felett érzett örömöt árnyékolják be. Többször megjelenik a múlt kísértete, ezért “ki kell állnunk egymásért és önmagunkért” – fejezte be.

Huszti István Index4159266_ac24508a211d7689e1e33f57ec2daf81_m

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke szerint az, hogy sokkal többen vettek részt az idei eseményen, mint eddig bármikor, azt jelzi, hogy “baj van”, és egyre többen keresik a lehetőséget a rasszizmus visszaszorítására, „addig, amíg lehet”. (A szervezők becslése szerint 20-25 ezren vettek részt a rendezvényen.) Az Élet Menete Alapítvány elnöke úgy vélte: vannak közös értékeink, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül tiszteletben kell tartani az emberi méltóságot és a sokszínűséget. Ha nem értjük meg egymást és egymás sérelmeit, anélkül, hogy azokat egymáséhoz hasonlítgatnánk, elveszítjük a lehetőséget, hogy tehetségünket a jövő szolgálatába állítsuk. Itt az idő, hogy a civil szervezetek hallassák hangjukat. A szélsőséges nézetek terjesztése sehol, senkivel szemben nem engedhető meg. „Soha többé rasszizmust és nácikat Magyarországon!” – végezte. A szónok beszédét többször hosszan tartó taps szakította félbe.

MTI

Külföldi diplomaták és állami vezetők a Dráva utcánál felállított színpadon felszólalva, illetve a résztvevőkhöz intézett videoüzenetben – amelyet összesen 11 óriáskivetítőn figyelhettek az emberek – az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták, arra figyelmeztetve, hogy a vészkorszak borzalmai soha többé nem fordulhatnak elő.

A svájci Nemzeti Tanács (a parlament alsóháza) elnöke, Maya Graf üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy Carl Lutz svájci diplomata a holokauszt idején 60 ezer zsidó ember életét mentette meg. „A megemlékezés segít szembenéznünk fájdalmas múltunkkal, ami soha többé nem fordulhat elő”, ezért „csírájában el kell fojtani az erőszakot, fel kell lépni a kirekesztés ellen” – írta a politikus levelében, amelyet felolvastak.

4159272_b4e0f00bb091f089bc4b164b67258807_m

Fotó: Huszti István / Index

A kanadai kormány videoüzenetét a felvételen Jason Kenney, Kanada bevándorlási és multikultúráért felelős minisztere olvasta fel. Ebben megemlékezett Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti embermentő tevékenységéről, és fontosnak nevezte, hogy folytatódjon a holokauszt történetének kutatása. Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete ugyancsak azt hangsúlyozta, fontos emlékezni az 1944-ben történt tragédiára. Akkor az emberi méltóságuktól és az élethez való joguktól fosztották meg az üldözötteket. Az embermentők példája ugyanakkor ma is hatással van ránk – jegyezte meg. Agnes Hirschi, a svájci életmentő diplomata, az 1944-ben Magyarországon dolgozó konzul, Carl Lutz lánya rámutatott: tanulnunk kell a múlt hibáiból, ezért „elítéljük a rasszizmust”. Emlékeztetett arra, hogy Svájc a második világháború idején 60 házat helyezett védelem alá Budapesten, Carl Lutz pedig nem egyszer életét kockáztatva segített az üldözötteken.

Aharon Tamir, a nemzetközi Élet Menete Alapítvány igazgatóhelyettese üzenetében kitért arra, hogy idén 25-ik alkalommal tartották nemzetközi megemlékezésüket Auschwitz-Birkenauban, az egykori koncentrációs tábor területén, ahol emberek százezreit gyilkolták le ipari módszerekkel. A történtek arra figyelmeztetik a jelenlegi és a jövő nemzedékeit, hogy „Soha többé holokausztot!” A rendezvény végén 600 fehér léggömböt eresztettek az égbe, emlékeztetve a holokauszt 600 ezer magyarországi áldozatára.

em1

 

 

 

[popup][/popup]