Titi Aynaw, az első etiópiai, aki Miss Israel lett

Írta: Szombat - Rovat: Oktatás, Politika

Az etiópiai származású Yityish (Titi) Aynaw 2013-ban lett Izrael Szépe. Egy kis faluban nőtt fel, Gondar tartományban, apját korán elveszítette és anyja is meghalt, amikor 12 éves volt. Nagyszüleivel és bátyjával alijázott, Izraelben új környezet, új nyelv, új kultúra várta.

Kép: Youtube

Aynaw az Alma nevű angol nyelvű zsidó honlapnak nyilatkozott. Véleménye szerint Izraelben létezik a falassák irányában bizonyos rasszizmus, illetve alibi kisebbségvédelem. Amikor szépségkirálynő lett, sokan örültek az etiópiai színesbőrű bevándorló sikerének. A magazinok borítóján ott volt fényképe, a szépségről alkotott elképzelés némiképp megváltozott Izraelben. Sokaknak viszont nem tetszett. Holott – véli Aynaw – a bevándorlók országában, ahol egymás mellett élnek oroszországi, marokkói, jemeni és etióp zsidók; a sokszínűségnek gyönyörködtetnie kellene.

Nem könnyű etiópiai bevándorlóként élni Izraelben, de a helyzet távolról sem tragikus. Megtanulták, hogyan álljanak ki a maguk igazáért. Titi reméli, hogy húsz év múlva nyoma sem lesz a rasszizmusnak. Az iskolában volt egy lány, aki maga kérte, hogy mellette ülhessen, és ő volt, aki megjósolta, hogy Izrael szépe lesz belőle. Ez 2004-ben volt, és az álom kilenc év múlva valóra vált.

Titi Aynaw a hadseregben (fotó: IDF)

Titi személyes tervei: otthonteremtés, családalapítás, gyermeknevelés. Társadalmi vonalon felkarolja az etiópiai bevándorlók ügyét. Az interneten közösségi oldalt hozott létre, amely képviseli őket, tanácsokat ad, segíti őket az álláskeresésben, hangot ad elképzeléseiknek, fontos személyiségeket mutat be.

Titi a Black Lives Matter mozgalom lelkes támogatója. Véleménye szerint különbözőnek születtünk, hogy a világ így érdekesebb legyen. Állítja, hogy a Földön mindenkinek helye van a mozgalomban. A történelem nem ismétlődhet meg – fejti ki filozófiáját. Mindenki szabadon éljen; nem lehet, hogy valaki a bőre színe miatt ne hangoztathassa véleményét és ne cselekedhessen belátása szerint. Ne csak beszéljünk, tegyünk is. A COVID-19 megváltoztatja a világot, ahol nincsen helye a rasszizmusnak, gyűlöletnek és tudatlanságnak, a mostani helyzetben pedig különösen nincs.

Titi – a weboldalon kívül – a szegényeken segítene. A koronavírus hatása miatt egyre többen szorulnak támogatásra. Ő szerencsésnek mondja magát, mert képes arra, hogy ellássa magát és családját, de azt is tudja, milyen az, amikor valaki képtelen erre. Mindent megtesz azért, hogy etiópiai nőként Izraelben másokon segíthessen.

heyalma.com – Bassa László

Címkék:Etiópia, Izrael, szépségkirálynő, Titi Aynaw

[popup][/popup]