Tisá be Áv a Siratófalnál – az izraeli vallási pluralizmus próbája?

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Külpolitika, Politika

Azok után, hogy szélsőséges fiatalok több ízben is megzavarták nem ortodox zsidók szertartásait a jeruzsálemi Kotelnél, mindenki feszülten tekint a mai szombat este elé, amikor beköszönt az idei áv hó 9-i gyásznap: Tisá be Áv.

Vita a Siratófalnál 2022 június 30-án (Fotó: Laura ben David)

Az egalitárius szekcióban arra készülnek, hogy férfiak és nők együtt hallgatják meg a Siralmak, Jeremiás könyvének fölolvasását a Robinson Ívnek nevezett falszakasznál (Ezrát Jiszrael), amely az első templom 2600 évvel ezelőtti pusztulásáról szól. Az akkori tragédiát a zsidóság belső megosztottsága okozta.

A megosztottság nem kevésbé jellemzi a mostani helyzetet. Múlt évben az egalitáriusok megemlékezését ultraortodox aktivisták zavarták meg. Rendszeressé vált, hogy ezek a fiatalok a vegyes szekció területén a férfiakat a nőktől elválasztó rácsot (mechitza) igyekeztek elhelyezni. Ez év június 30-án ugyancsak haredi fiatalok voltak a rendbontók, amikor amerikai nem ortodox zsidók bár micvó és bát micva ünnepségein jelentek meg, a résztvevőket molesztálták: ’keresztényeknek’ és ’náciknak’ nevezték őket, széttépték imakönyveiket, az eseményt fütyüléssel tették lehetetlenné. A rendőrség tétlenül szemlélte az atrocitást, csak az erőszakos tettlegességet akadályozták meg.

Jair Lapid miniszterelnök telefonon beszélt a sértett fiatalokkal, és biztosította őket arról, hogy ’a fölháborító események nem jellemzik a zsidó államot, a zsidó népet és a kormányzatot’.

Jacob Blumenthal rabbi, a United Synagogue of Conservative Judaism szervezet vezetője kijelentette: ’A miniszterelnök és a kormányzat együtt viselnek felelősséget az istentisztelet látogatóinak épségéért és biztonságáért. Eljött a határozott föllépés ideje.’

Jichar Hess, az izraeli maszorti (konzervatív) mozgalom korábbi vezetője és a World Zionist Organization jelenlegi alelnöke rámutatott: a rendőrség tétlensége azzal magyarázható, hogy a jelenlegi törvények értelmében a nem ortodox vallási szertartások törvénytelennek számítanak, így az ellenük való haredi (ultraortodox) föllépés törvényes tiltakozásnak minősül. Ezért is van, hogy a rendőrség belép a területre, azonban nem avatkozik be. Amikor cselekedniük kell, (állítólag) tudják a teendőjüket.

Éppen ezért a miniszterelnöki hivatal levelet intézett az óvárosi zsidónegyed fenntartásáért felelős vállalathoz, ami a Robinson Ív szakaszt is igazgatja. Többek között megtiltották mechitza behozatalát, a betartásért pedig a rendőrség a felelős. A korábbi erőszakot talán megelőzi, az egalitárius minjan azonban ezzel még nincs biztosítva. Egy magas rangú rendőrtiszt nyilatkozta egy ultraortodoxnak: Nem világos a törvény. Maguk azt mondják: ’vallásszabadság’. Ők is azt mondják: ’vallásszabadság’. Blumenthal: Pontosabb meghatározásokra van szükség.

Múlt hónapban Salom Slomo államtitkár találkozott a reform és konzervatív irányzatok képviselőivel. Egyikük szerint megdöbbenve fogadták a hírt, és abszurdnak tartják, hogy a rendőrség nem vállal felelősséget a hívők biztonságáért Ezrát Jiszrael területén.

Nem csak rendőrségi ügy

Blumenthal rámutat, hogy az egalitárius szekció ügye csak egyike a nem ortodox irányzatok reprezentációjával összefüggő kérdéseknek. A Kotel (Siratófal) törvényt már 2016-ban próbálták keresztülvinni. Ezek szerint a nem ortodoxoknak is lennének jogosítványaik a Siratófalnál. Az utolsó pillanatban a haredi pártok nyomására visszavonták, majd a Netanjahu kormány elállt tőle. A nemrég összeomlott koalícióban számos jobboldali politikus akadályozta a megoldást, így befagyasztva maradt.

Mi történik szombat éjszaka?

Vajon az egalitárius szekció az első templom és Jeruzsálem pusztulásáról szóló megrendítő, ám eseménytelen felolvasás színhelye lesz, avagy ismét tiltakozásokba és összecsapásokba torkollik?

A múlt évi zavargásokat szító szélsőséges ortodox Liba Center ezúttal kevésbé harcias. Vezetőjük, Oren Henig szerint múlt évi föllépésük helytelen lépés volt, és ezúttal nem tervezik fölvenni a harcot a progresszívekkel. Ők azonban nem vettek részt a június 30-i rendbontásban, amit tizenévesek és fiatalok spontán megmozdulásának tartanak.

A szélsőjobb pártok – pl. a Noam – gender-szegregált ünnepséget terveznek, tiltakozásul a mechitza betiltása ellen. A maszorti mozgalom és szimpatizánsai arra készülnek, hogy megszállják a térséget, így szorítva ki az ellenfeleket. Facebook üzenetük: „Tisá be Ávkor megtöltjük a Siratófal családi szekcióját és feltétel nélküli szeretetet hirdetünk.”

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]