Telepesek felgyújtották a palesztinok földjeit – vagy fordítva?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraeli telepesek szervezete bevádol egy baloldali NGO-t, amely azt állította, hogy palesztinok szántóföldjét gyújtották föl.

A B”Tselem által közzétett fotó

A Szamáriai Regionális Tanács arra készül, hogy bíróság elé citálja a B’Tselem nevű baloldali civilszervezetet, amely szerdán azzal vádolta meg Jichar település lakóit, hogy fölgyújtották a szomszédos Burin palesztin falu szántóföldjét. Előző éjszaka a B’Tselem drámai fotót tett közzé a Twitteren a faluról, háttérben a lángoló földekkel és ezzel az aláírással: „a telepesek palesztin földeket égettek föl Burinban.”

Reggel 8:10-kor a médiát is értesítették, de 10:07-kor visszakoztak.

„Az éjszakai burini tűzvész okait vizsgálják. Mihelyt újabb információhoz jutunk, jelentkezünk” – ígérte a B’Tselem.

Josszi Dagan, a Szamáriai Regionális Tanács vezetője szerint éppen az ellenkező történt: palesztinok okozták a tüzet, amely a telepesek otthonait veszélyeztette. A hadseregtől a The Jerusalem Post hasonló tartalmú értesülést kapott. Amikor a telepesek igyekeztek a tüzet eloltani, dulakodás támadt közöttük és a palesztinok között.

Dagan azt mondta, hogy a B’Tselem eredeti posztját kétezer alkalommal osztották meg. A Tanács és Jichar település most ügyészhez fordult, hogy rágalmazás ügyében indítson eljárást a B’Tselem ellen. „A véleményszabadság nem tévesztendő össze a rágalmazás szabadságával” – nyilatkozta.

Dagan vádjai a B’Tselem csoport ellen feszült helyzetben hangzottak el, amikor a telepeseket és zsidó szélsőségeseket vádolják erőszakkal, miután múlt vasárnap egy palesztin férfi gépkocsiból lövöldözve sebesített meg három tizenévest, közülük kettőt súlyosan.

A nemzetközi közvélemény figyelemmel kíséri az eseményeket. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala  (UN OCHA) adatai szerint ez év április 26-ig a palesztin tulajdon elleni támadások száma 97, a személyek elleni támadásoké pedig 30 volt. 2020-ban 270 vagyon elleni, és 63 személy elleni támadás érte a palesztinokat.

jpost.com – Bassa László

[popup][/popup]