Teheráni egyetem: a diákok nem hajlandók az izraeli zászlóra taposni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az alábbi felvételek, melyek az elmúlt napokban kerültek nyilvánosságra, a Teheráni egytemen készültek. A felvételen világosan látható, hogy a diákok nem hajlandók rálépni a – rezsim emberei által a járdára festett – izraeli és amerikai zászlóra,  és amikor két, nyilván rezsimhű alak ezt megteszi,  hatalmas fújolás és “Szégyen, Szégyen!” kiabálás a reakció.  

Az országban eközben nem csitul a feszültség és a harag , miután szombaton az iráni hadsereg beismerte, hogy tévedésből lelőttek egy ukrán utasszállítót. Tüntetéseket tartottak Teheránban hétvégén.

Videófelvételek tanúsága szerint több ember megsérült, amikor a tiltakozók közé lőttek a biztonsági erők. A felvételek azt mutatják, hogy az iráni rohamrendőrség éleslőszert és könnygázt is bevetett a demonstrálók ellen. A felvételeken látszik, ahogy az emberek kiabáltak és menekültek a lövedékek elől, az emberek köhögtek és fulladoztak a könnygáz miatt. Egy másik videón pedig az látszik, hogy egy asszonyt visznek el a helyszínről, és a körülötte lévők azt kiáltozzák, hogy a nőt éleslőszerrel lőtték meg a lábán, és nagyon vérzik. Az incidens után készült képeken vértócsa látszik a földön.

Mintegy háromezer tüntető gyűlt össze az iráni főváros nyugati részén, pár százan pedig két egyetem előtt követelték, hogy mondjon le minden tisztségviselő, akinek része volt a tragédiában. A demonstrálók mindemellett meggyászolták a 176 halálos áldozatot.

Irán kormánya vasárnap bejelentette: munkacsoportot alakít, hogy kiderítse a repülő lelövésének minden részletét. A jelentést Haszan Róháni elnök kapja meg, utána pedig – így a kormány közleménye – történhetnek lemondások, felelősségre vonások.

A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát – Teherán állítása szerint – tévedésből.

Címkék:egyetem, mti/Szombat, Teherán

[popup][/popup]