Talmud láz Dél-Koreában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A tanulási lázban égő Dél-Koreában szeretnék megfejteni a zsidók titkát: hogyan lehetnek olyan eredményesek a tanulásban? 

Pészachi haggada koreai fordítással (Fotók: Tim Alper)

Dél-Koreában a szülők évente mintegy 17 milliárd dollárt költenek magántanárokra. Igen korán kezdik: az ötéves gyermekek 83 százalékával (!) már magántanár foglakozik. Aztán az évek múltával az oktatási teher és iram egyre nő. Elérkezik a 18. év, amikor a diákokat a rettegett nyolcórás egyetemi felvételi vizsga (suneung) várja. A bukás egyet jelent a perspektívák bezárulásával. Siker esetén viszont a fiatalok elismert egyetemeken folytathatják tanulmányaikat.

Számos iskolában a tanárok óriási mennyiségű információt igyekeznek a diákok fejébe tölteni, ahelyett, hogy a kreatív gondolkodást próbálnák elmélyíteni. A szülők elbizonytalanodnak, amikor dönteni kell az iskolaválasztásról.

Kim Hye-kyung-ot, egy kétgyermekes anyát is ez foglalkoztatta, amikor egy olyan könyvre bukkant, amely egy számára új tanulási módszert ismertetett. Ez volt a havruta, amelyet a Talmud tudósai alkalmaztak, amikor a régi rabbinikus szövegek értelmezésére vonatkozó kérdéseket tettek fel tanítványaiknak. Párba ültették őket, hogy egymással vitatkozva próbáljanak meg feleletet találni. Kim Hye-kyung rögtön úgy érezte, hogy megtalálta a neki tetsző módszert.

Havruta stílusú tanulás koreai módra

A legtöbb dél-koreai sohasem találkozik zsidókkal. Szöulban működik egy kisebb chábád központ, és van még néhány (többnyire szekuláris) izraeliből összeverődött szakmai vagy baráti társaság. A dél-koreaiak szinte semmit sem tudnak arról, hogyan élnek, mit esznek (és nem esznek), miben hisznek a zsidók. Egy dolgot azonban tudnak: hogy a Föld lakosságának 0,2%-át kitevő zsidóságból került ki a Nobel-díjasok 23%-a, miközben mindeddig csupán egy koreai akadt a díjazottak között. A koreaiak tudni szeretnék, mi lehet a titok nyitja.

Ez lehet az oka annak, hogy jelenleg tucatnyi havruta módszerrel oktató intézmény működik az országban, ahol minden korosztállyal foglalkoznak, az egészen kicsiktől kezdve a felnőttekig. Vannak olyanok, akik a talmudi szövegeket tanulmányozzák, mások teljesen világi tárgyakat (matematika, nyelvek) tanulnak.

Kim Jung-wan, az egyik ilyen iskola — a Havruta Culture Association — igazgatója elmagyarázza, hogy a koreaiak érdeklődése a zsidó módszer iránt több mint 40 évre tekint vissza. Mindez a 70-es évek közepén kezdődött, amikor Marvin Tokayer rabbi, a Japánban állomásozó amerikai csapatok tábori lelkésze által írt, a Talmud inspirálta történetek koreai fordítása megjelent a szöuli könyvesboltokban. Nagy sikere volt. A A Talmudból azóta több száz szövegrészt fordítottak koreai nyelvre. Gyermekeknek szóló képeskönyvek jelentek meg, komolyabbak pedig a felnőttek számára. Van a Haggadának is koreai fordítása.

Anya és kislánya talmudi témájú könyvet olvas egy könyvesboltban

Kim Jung-wan szerint a koreai tudósokat érdekli, hogy a zsidók hogyan tanulmányozzák a vallási szövegeket. Ellátogattak Izraelbe, ahol jesivákban és a legfontosabb vallási akadémiákban konzultáltak. Megragadta őket a hatalmas termek látványa, ahol a diákok párokban folytattak késhegyig menő vitákat logikusan érvelve pro és kontra, tanáraik által felvetett kérdésekre keresve a választ. A leckék főszereplője már nem a tanár volt.

Kim Jung-wan „havruta utazása” 2001-ben kezdődött, amikor egyik ismerőse ajánlotta a módszert fia taníttatására, aki akkor egyéves volt. Azután beiratkozott az izraeli nagykövetség mellett működő kulturális központ héber nyelvtanfolyamára, majd idővel talmudi szövegrészeket kezdett fordíٕtani. Most egy havi izraeli tanulmányútjára készül. Nem volt könnyű ezt elintézni, mivel az ortodox jesivák vezetősége általában finoman eltanácsolja a nem zsidó jelentkezőket.

A havruta módszer bekerült a módszertani fősodorba, és utat talált a magániskolákba éppúgy, mint a hagyományos oktatási intézményekbe. Decemberben az egyik legnagyobb szakszervezet, a Korean Federation of Teachers’ Associations (KFTA) partnerségi viszonyt létesített a Havruta Culture Association-nel. Ennek keretében iskolai tanítókat és tanárokat ismertetnek meg a havruta módszerrel.

Lee Hyo-sang, a szakszervezet vezetője utalt arra, hogy számos más tanítási módszerrel ellentétben, amelyek nem bizonyultak hatékonynak és idővel eltűnnek a süllyesztőben, a havruta komoly tekintélyt vívott ki magának. A legtöbb hagyományos intézménytől eltérően, ahol csend honol, az itteni tantermek vitáktól hangosak, Áttörést jelent ez a koreai iskolarendszerben. A módszer sikerrel alkalmazható a családokban és az üzleti életben is.

A JTA cikke nyomán Bassa László

Címkék:Dél-Korea, Havruta, Talmud

[popup][/popup]