Szóba került a Sorsok Háza is

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Mazsihisz elnöke találkozott Gulyás Gergely kabinetminiszterrel.

Gulyás Gergely miniszter (Fotó: ATV.hu)

Július 23-án, kedden találkozott Heisler András Mazsihisz elnök Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterrel. Heisler – elmondása szerint – már egy éve szeretett volna találkozni a kabinetminiszterrel, így nagy várakozással ment a megbeszélésre, amelyen sok téma terítékre került. A Mazsihisz honlapján megjelent, igen óvatos hangú közlemény mindezekből csak az ingatlanfejlesztések kérdését említi meg. Ezekből egyesek (a szegedi vagy a Rumbach utcai zsinagóga), már a befejezéshez közelednek, más esetben (Miskolc, Nyíregyháza, az OR-ZSE épülete) a Mazsihisz elnöke nyilván jelezte a felújításra vonatkozó forrásigényét.

Szóba került még a Holokauszt túlélők második generációjának támogatása, valamint a Holokauszt után gazda nélkül maradt ingatlanok (az ún. uratlan vagyon) kérdése. Előbbi ügyben a Mazsihisz nyilván további kormányforrásokra számít, utóbbi ügyben pedig jogi lépésekre a rendezetlen sorsú ingatlanok ügyében.

Heisler András elmondása szerint felvetéseit a miniszter végighallgatta. Döntések a meglehetősen szerteágazó ügyekben nyilván nem születhettek. Láthatóan Gulyás Gergely miniszter tartózkodott bármiféle ígérgetéstől is, legfeljebb annyit jegyzett meg, hogy mindezekre alkalmas időpontban visszatérnek. A találkozót leginkább „egymás meghallgatásának a légköre jellemezte”.

Amiről a közlemény egyáltalán nem szól, az a Sorsok Háza kérdése. Heisler András nem tagadta, hogy az ügy szóba került, részleteket azonban nem kívánt elárulni. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a Mazsihisz részéről felvetették Schmidt Mária részvételét a projektben: erről ugyanis Köves Slomó illetve Gulyás Gergely korábban egymásnak ellentmondóan nyilatkozott. Heisler úgy vélekedett, hogy Schmidt Mária jelenléte a projektben megnehezíti annak nemzetközi elfogadását. Ezt egyébként a kérdést figyelemmel kísérő Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) is egyértelműen leszögezte. Gulyás Gergely tudatta, hogy a kormány korábbi döntésén nem kíván változtatni.

(Itt feltehetően arról van szó, hogy a kormány, forma szerint, presztízsokokból, ragaszkodik Schmidt Máriához, de a gyakorlatban lemond arról, hogy érdemben közreműködjön a projektben. Ezt a diplomáciai kérdést kell valahogy rendezni. )

A továbbiakról Heisler András annyit árult el, hogy egy olyan javaslatot terjesztett a miniszter elé, amely továbblépést jelenthet a jelenleg holtponton veszteglő ügyben. Ez egyrészt lehetővé tenné, hogy a Sorsok Háza magas szakmai színvonalú intézmény legyen, másrészt a projekt minden résztvevője számára biztosítaná, hogy „arcvesztés nélkül” kerüljön ki a régóta álló beruházásból – summázta javaslatát Heisler. A kormány és a Mazsihisz érdeke azonos – mondta – „hiteles, nemzetközileg elismert sikertörténetként” szeretnék megnyitni az új intézmény kapuit.

Természetesen ily módon a Mazsihisz is részese lenne a projektnek – erősítette meg az elnök, aki szerint a jelentős nemzetközi zsidó szervezetek is hangsúlyozták: a legnagyobb magyarországi zsidó közösség részvétele nélkül egy ilyen súlyú projektet nem szabad megvalósítani.

Címkék:Gulyás Gergely, Heisler András, Sorsok háza

[popup][/popup]