Szmotrics: Vallástörvényt világi törvény helyett

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A radikális jobboldali pártok szövetségéből megszületett Egyesült Jobboldal (URWP) társelnöke, Becálél Szmotrics szerint az országnak vissza kell térnie „Dávid király idejéhez”, mert a vallási törvény „sokkal magasabb rendű” mint a jelenlegi igazságszolgáltatási rendszer.

Becalél Szmotrics és Benjamin Netanjahu

Becálel Szmotrics vasárnap este beszélt erről a jeruzsálemi Merkaz Harav jesivában, (ez a vallásos cionizmus fellegvára) néhány órával az után, hogy Netanjáhu bejelentette: meneszti Ajelet Sakedet, az eddig igazságügyi minisztert. Szmotrics a szeptember 17-i választásokig tartó átmeneti időszakban kívánja ellátni a miniszteri posztot. Netanjáhu a likudos Jariv Levint megfelelőbbnek találja.

Szmotrics hétfőn reggel a Kan közrádiónak nyilatkozva megismételte igényét: „A zsidóság különleges nép; a Tóra szellemében kell élnie. A folyamat fokozatos kell, hogy legyen, semmi sem történhet hirtelen, sem pedig erőszak alatt. Amikor a Tóra törvényeiről beszélünk, sok mindenről esik szó. Az akkori pénzügyi rendszer sokkal jobb volt a mainál. A rabbinikus bíróságokat magasabb státuszra kell emelnünk.”

Amikor a „halachikus állam” részleteiről kérdezték, azt válaszolta: „Ne dobálózzanak a szavakkal. A Tóra törvényei magasabb rendűek az Aharon Barak által létrehozott halachikus államnál.” Ezzel a korábbi legfelsőbb bírósági elnökre utalt, aki az igazságszolgáltatás „aktivista”, törvényeket felülbíráló irányzatát képviselte, amely mindmáig a jobboldal heves ellenzésével találkozik.

Becalél Szmotrics a Merkaz Harav jesivában, a vallásos cionizmus fellegvárában

„Hosszútávon a zsidó államban a Tóra törvényeinek kell érvényesülniük. Így is lesz, ha a nemzet úgy akarja, és felismeri, hogy a Tóra törvénye igazságos és humánus. Dávid király szelleme kell, hogy uralkodjon, 2019-hez alkalmazva.”

Az ellenzéki képviselők kikeltek magukból. A szekuláris Jair Lapid szerint a zsidó államot nem lehet a halacha alapján igazgatni. Selly Jahimovics munkapárti képviselőnő a konzervativizmus riasztó jelzéséről beszélt, amely visszaállítaná a rabszolgaságot, a megkövezést, olyan vallási törvényeket, amelyek alapján a férjek elválhatnak a feleségüktől, ha szemtelennek találják, betiltanák a melegek szexuális kapcsolatát, és vagyon fölött csak a férfiak rendelkezhetnének. Hozzátette: az, hogy Szmotrics és barátai nem csupán álmodozók, hanem befolyásos pozíciókban lévő politikusok, ami nagy veszélyt jelent az egyéni szabadságra és felvilágosult gondolkodásra. Tamar Zandberg, a radikális baloldali Merec vezetője javasolta, hogy Szmotrics ne indulhasson az őszi választásokon, mert nem ismeri el a törvényt, aminek értelmében Izrael zsidó és demokratikus állam.

Izrael nem lesz halachikus állam, válaszolta erre Benjamin Netanjahu miniszterelnök, twitter üzenetében.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]