Szmotrics vallási tanácsadója: “Miért lenne probléma a halachikus állam?”

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Chaim Druckman rabbi ragaszkodik ahhoz, hogy a vallástörvények által igazgatott államban az egyéni jogok nem sérülnének. De az áttérés csak az ortodox normák szerint lenne megengedett, és a buszok nem közlekednének szombaton.

Chaim Druckman rabbi és Becalél Szmotrics

Becalel Szmotrics vallásos cionista pártjának spirituális tanácsadója pénteken kijelentette, hogy támogatja Izrael vallási törvények által irányított állammá alakítását, ugyanakkor ragaszkodik ahhoz a nézetéhez, hogy ez nem sértené az egyéni jogokat.

“Semmi probléma nincs azzal, hogy halachikus államunk legyen. Senki sem beszél arról, hogy [az emberek] magánéletét sértenénk. Hogyan sérülnének az emberek jogai? Nem értem, mi a probléma. Egy zsidó államról beszélünk” – mondta Chaim Druckman rabbi a Yisrael Hayom napilapnak adott interjújában.

Ezt az álláspontot korábban maga Szmotrics is hangoztatta, ami azonban rosszallást váltott ki a Likud vezetője, Benjamin Netanjahu részéről, aki várhatóan a következő miniszterelnök lesz.

Szmotrics politikai tekintélye azonban sokat nőtt a legutóbbi választások után, amikor pártja, a három szélsőjobboldali pártból álló Vallásos Cionizmus szövetség megduplázta szavazatainak számát és 14 mandátumot szerzett a 25. Knesszetben. Szmotrics most azt akarja elérni, hogy védelmi miniszterré nevezzék ki, és ez vezetett Netanjahu kormányalakítási tárgyalásainak pillanatnyi elakadásához.

Szmotricsot állítólag a nemzeti vallási tábor prominens rabbijai nyomják, hogy ne hátráljon meg a védelmi minisztériumi tárca iránti igényétől, a telepespárti szellemi vezetők az ő kinevezésében lehetőséget látnak arra, hogy Izrael ciszjordániai politikáját még inkább jobbra tolja, és végleg ad acta tegye egy palesztin állam létrehozásának lehetőségét.

Times of Israel

Címkék:Becalél Szmotrics, Chaim Druckman, Vallásos Cionizmus

[popup][/popup]